Mali ribari negoduju: EU nan nameće da smimo ulovit kil ribe sedmično

ribari-more-camacZbog usklađivanja hrvatskih propisa o ribarstvu s europskima, od 1. siječnja 2015. uvode se nova “pravila igre” na području ribolova. Nestaje kategorija “malog ribolova”, a uvodi se “mali obalni ribolov” koji se svrstava u gospodarsku djelatnost.

Mali ribolovci od Nove godine moći će loviti do pet kilograma ribe za vlastitu prehranu, ali i prodavati je. Ukidaju se odredbe prema kojima su kriteriji za prelazak u novu kategoriju imovinski census i dobna granica koja je dosad iznosila 60 godina, ali s druge strane, uvode se stroži uvjeti, pa je pitanje isplati li se ići u krug sportskih i rekreativnih ribolovaca nego u gospodarske sfere.

Udar na tradiciju

Kako bilo, mali ribari nisu zadovoljni, a cijelu promjenu doživljavaju kao udar na tradiciju.

– Ogorčeni smo na Ministarstvo poljoprivrede koje nam prekida tradiciju naših očeva i djedova! Ljudi koji su naslijedili mreže, sada ih moraju baciti jer zakon to ne dopušta. Ionako nam život ne dopušta ići na ribe svaki dan, a sad kad odemo jednom tjedno, jedva da ćemo moći uloviti kilo ribe. Što će tek otočani raditi zimi? Pa njima je odlazak s barkom na more bio jedini gušt, a mogli su tako i uloviti ručak. Ovako će to teško ići – komentira nam jedan “mali” ribar iz Podstrane koji se pita što će s nekoliko mreža stajaćica koje sada ničemu ne služe, a jedina alternativa mu je registrirati se ili kao profesionalni ili kao sportsko-rekreativni ribolovac.

Pročitajte i:   Na jezeru Retencija u Velikoj Kladuši održan "Kup prijatelja 2023"

Kako doznajemo iz Ministarstva poljoprivrede, u pripremi je izrada prijedloga izmjena propisa kojima će se omogućiti ostanak 3500 brodica malih ribolovaca. No, ribari nam kažu kako taj broj u praksi neće biti ni blizu predviđanjima jer će biti nemoguće ispuniti uvjete, a dosad je dozvolu dobilo tek njih dvadesetak.

Bodovanje malih ribara

– Donijet će se kriteriji koji bi kroz sustav bodovanja omogućili stvaranje liste malih ribara iz koje bi u tekućoj kalendarskoj godini prvih 3500 osoba na listi mogle obavljati mali obalni ribolov. Krajem svake godine bi se obavljala korekcija i donosila lista sudionika u malom obalnom ribolovu za sljedeću godinu. Svim ostalim vlasnicima odobrenja za mali ribolov važećim u 2014. godini bi bilo omogućeno izdavanje bez naplate godišnjih dozvola za rekreacijski ribolov i dozvola za ribolov pridnenim parangalom – odgovorili su nam iz resornog ministarstva, što znači da je najpametnije ići na ribe – rekreacijski.

– Usmjeravanje ribolova u profesionalnu i sportsko-rekreacijsku sferu previđa višestruko značenje ribolova za domaće stanovništvo te predstavlja nevjerojatan udarac na identitet, ali i egzistenciju primorskog stanovništva. Tradicijski ribolov bio je stoljetni način preživljavanja, pa smatram kako bi se ovdje trebalo uključiti i Ministarstvo koje bi ga zaštitilo kao kulturnu baštinu – kaže nam Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u mušičarenju

Uvjeti za rekreativce

  • Na more se može isploviti samo uz posjedovanje dnevne, višednevne ili godišnje dozvole, uz iznimku za osobe mlađe od 14 godina
  • Dozvoljen dnevni izlov iznosi najviše pet kilograma ribe
  • Dopušteni alati su: odmet, kančenica, panula, povraz s kukom za lov glavonožaca koristeći do dva pribora u ribolovu sa ili bez štapa i role. Vlasnici godišnjih dozvola mogu koristiti i osti s uporabom umjetne rasvjete, naprave za lov velikog crva, vrše za ribu i parangal do 100 udica uz posebnu dozvolu
  • Kazne za ribolov bez dozvole i kršenje propisa kreću se u rasponu od 500 kuna do 4000 kuna

MERIEN ILIĆ – http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/266536/Default.aspx

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.