EkologijaNajnovije vijesti

Petrovu prijeti ekološka katastrofa

Petrovo-sprecaSportski ribolovci iz Petrova su prije nekoliko dana upozorili da u Petrovu prijeti ekološka katastrofa, jer se pored mosta na Spreči, između Petrova i Donje Orahovice u federalnoj opštini Gračanica nalazi ogromna količina smeća i otpada biljnog i životinjskog porijekla.

Sportski ribolovac Vojislav Lazić iz Petrova izjavio je da se na mostu preko Spreče širi nesnosan smrad, a da su obje obale rijeke zagađene otpadom koji je tu donijela voda u vrijeme ovogodišnjih poplava sa centralne deponije smeća na koju otpad deponuje Javno komunalno preduzeće “Voda” iz Petrova.

“Plašimo se zaraznih bolesti, jer je smeća sve više, a u Spreču i na njene obale bacaju ga mještani Petrova i susjedne Donje Orahovice”, kaže Lazić.

Mještanin Ratomir Lazarević rekao je Srni da sliku jednog mjesta daju čiste rijeke i uređena okolina, a da je u Petrovu stanje teško, jer niko ne vodi računa o uređenju zagađenih rijeka Jadrinje i Spreče. Službenik za ekologiju u opštini Petrovo rekao je da nije ovlašćen da daje izjave, već načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, koji je bio nedostupan.

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Povodom ekološke katastrofe nije se oglasilo ni lokalno Ekološko udruženje, ali ni druge nevladine organizacije, koje u svom programu rada imaju i zaštitu životne sredine. U maju 2012. godine u Petrovu je održana javna rasprava oLokalnom ekološkom akcionom planu ove lokalne zajednice /LEAP/ koji se provodi u okviru trogodišnjeg programa “Očuvanje okoline i klimatske promjene – standardizacija upravljanja okolinom, povezivanje lokalnih i državnih aktivnosti u BiH”, a koji realizuje pet agencija UN, Savjet ministara BiH i Vlada Republike Srpske. Nakon usvajanja ovog dokumenta imenovana je LEAP ekipa od predstavnika opštinskih službi, koja je trebalo da prati i ocjenjuje realizaciju plana, ali je nakon promjene lokalne vlasti u opštini Petrovo 2012. godine ta aktivnost prekinuta.

LEAP je bio plan aktivnosti u oblasti životne sredine na lokalnom nivou, ali istovremeno i proces i dokument koji je precizno definisao prioritete u oblasti zaštite životne sredine i plan aktivnosti za njihovu realizaciju od 2012. do 2017.godine. Koordinator LEAP-a u opštini Petrovo Bojana Ristić precizirala je tada Srni da je vizija opštine Petrovo “čista i zdrava životna sredina, očuvano prirodno, kulturno i istorijsko nasljeđe, sa visokim životnim standardom i podsticajnim preduzetničkim ambijentom, što ovu opštinu, uz afirmaciju vrijednosti ozrenskog kraja, čini mjestom privlačnim za život”.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Program je finansiran sredstvima španskog Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.