EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Koliku je štetu napravila jalovina?

na-vodi_zagadjenje-savaSanacija rudinka „Stolice“ u Kostajniku je počela, ali je pitanje kakve posledice na ekosistem mogu imati teški metali koji su se izlivali iz jalovišta.

Stručnjaci upozoravaju da je mulj dospeo u reke i sedimente, ali pošto nije bilo vanrednih konotrola na teške metale u ribi, ne zna se da li su stigli u biljni i životinjski svet, i čoveka.

Da li su arsen, olovo ili kadmijum stigli do riba i ima li ih u ekosistemu – logična su pitanja posle izlivanja jalovine iz rudnika „Stolice“.

Željko Katić, vlasnik ribarnice, kaže da nema razloga za brigu jer se riba nabavlja uglavnom iz Vojvodine, što potvrdjuje i deklaracijom.

„Ovi ribnjaci prolaze veterinarsku kontrolu i mi dobijamo od njih potvrdu gde je riba ulovljena, i papir o kontroli ribe posle svakog izlova“, kaže Željko Katić, ribarnica „Katić“.

Ipak, deklaracija o poreklu ne garantuje da u ribi nema opasnih materija, za šta je potrebno sprovesti dodatne kontrole.

U veterinarskoj inspekciji kažu da su analize teškim metala u ribi sprovodili u okviru državnog monitoringa, i to pre izlivanja opasne jalovine.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Sada nisu imali nalog za vanredne kontrole, tako da se ne zna da li su teški metali dospeli u biljni i životinjski svet.

U sedimente jesu, tvrde stručnjaci. Odatle spiranjem lako dospevaju u biljke, a onda i u čoveka.

„Najčešće se kače za kosti i ulaze u tkiva čoveka izazivajući vrlo teška oboljenja“, kaže Dragan Isailović, diplomirani inženjer tehnologije.

I živi svet se buni, kažu ribolovci, pa je to signal za uzbunu.

„Šljivar je pobegao iz Drine, jer tamo voda nije čista. To što se dogadja, uskoro će stići i ovde“, kaže Branimir Pandurović, ribolovac.

Pitanja je da li je nama to dovoljno upozorenje da reagujemo, ili ipak treba još nešto da se dogodi.

Izvor: navodi.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.