Najnovije vijestiOstale vijesti

Istraživanje nafte u BiH: opasnost ili šansa?

shell-bosniaU Sarajevu je 19. i 20. januara održan sastanak predstavnika nevladinih organizacija, povodom najavljenih istraživanja zaliha nafte i gasa u Bosni i Hercegovini od strane naftne kompanije Shell.

Dosadašnja iskustva drugih zemalja sa kompanijom Shell – Argentine, Nigerije, Južnoafričke Republike i Ukrajine, je predstavila Ike Teuling iz nevladine organizacije Milieudefensie-Friends of the Earth Netherlands.

Ova organizacija se već duži niz godina bavi praćenjem posljedica na životnu sredinu i ljudska prava koje je eksploatacija nafte od strane ove kompanije izazvala širom svijeta.

Ike Teuling, Milieudefensie (Holandija): „Iskustva su pokazala da Shell uglavnom posluje u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj vrši eksploataciju, zbog ovoga smatramo da je poseban pritisak i odgovornost na nadležnim institucijama da zaštite interese svih građana BiH. Ovo je od posebnog značaja jer su česti slučajevi gdje Shell u tim zemljama koristi opasnu tehnologiju koja u Holandiji i drugim razvijenim državama nikad ne bi bila dozvoljena”.

Na sastanku se govorilo o opasnostima koje predstavlja ne samo eksploatacija već i istraživanje nafte. Svi učesnici su saglasni da je u slučaju da dođe do sklapanja najavljenog koncesionog ugovora sa kompanijom Shell jako važno definisanje uslova pod kojima će se istraživanja provoditi. Jedan od navedenih razloga je i taj što Zakon o zaštiti okoliša FBiH ne predviđa obaveznu izradu Studije uticaja na životnu sredinu za
projekte istraživanja i testiranja novih tehnologija, iako nadležne institucije imaju ovlaštenja da nalože izradu iste.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Igor Kalaba, Centar za životnu sredinu (Banja Luka): „U slučaju nafte, istraživanje može da dovede do isto tako katastrofalnih posljedica kao i eksploatacija. Studija uticaja na životnu sredinu je glavno oruđe kojim se javnosti omogućuje sagledavanje potencijalnih opasnosti te mjera za spriječavanje istih”.

Pozivu na sastanak su se, osim nevladinih organizacija, odazvali i predstavnici Federalnog Ministarstva okoliša i turizma i Federalnog zavoda za geologiju.

Anes Podić, Ekoakcija (Sarajevo): „Nažalost, naše vlasti su do sada nebrojeno puta pokazale da im je briga o zdravlju ljudi i okolišu na dnu prioriteta, tako da će biti potreban izuzetan angažman cijele zajednice u ovom procesu, kako bi se minimizirale posljedice po okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva, koje u projektima ovog tipa mogu imati katastrofalne razmjere.“.

Predstavnici nevladinih organizacija su zaključili da saradnja u praćenju razvoja istraživanja nafte i gasa treba biti jedan od prioriteta za zajedničko djelovanje u svrhu zaštite životne sredine i prava građana BiH.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

One thought on “Istraživanje nafte u BiH: opasnost ili šansa?

  • To nikad neće biti dobro za Bosnu, kad je nafta donijela dobro običnim građanima . Samo če pojedinci napunit đzepove a obični narod će trpit od unistene, zagađene prirode do degradacije radnika . Najgora stvar što je se , što će se desiti za građane BiH je ta nafta. Nikad nikom ti iz Naftne industrije nisu donili ništa dobro, jednostavno gaze u svijetu po leševima da samo dođu do svg cilja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.