Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

OSR Konjic: Tradicionalna fešta na Boračkom jezeru povodom otvaranja ribolovne sezone

DSC_0146Piše: Ismet BAJROVIĆ

Udruženje građana „Organizacija sportskih ribolovaca Konjic“ i ove godine organizovala je tradicionalno otvaranje ribolovne sezone na pastrmku na Boračkom jezeru.

Otvaranje je obavljeno u nedelju 1. marta, kada su vrijedni sportski ribolovci ovog kraja prije otvaranja ribolovne sezone organizovali čišćenje obala Boračkog jezera i obogatili jezero sa potočnom pastrmkom, veličine od 25-40 cm.

U nedelju na Boračkom jezeru okupilo se stotinjak ribara iz Konjica, Sarajeva, Hadžića, Zenice, Mostara, Jablanice i drugih gradova naše zemlje. Lijepo i sunčano vrijeme poslužolo je ljubiteljima prirode i ribarima da se druže uz bogatu trpezu uz obale Boračko jezero, pecaju ribu i uživaju u prirodnom ambijentu.

Na Boračkom jezeru razgovarali smo sa: Harisom Sijerčićem, Ramizom Hanjalićem, Sulejmenom Cernica, Hasanom Cernica, Edhemom Bajrovićem, Alenom, Mehmedom i Mustafom Potogija, iz Sarajeva, te Omerom Begtaševićem iz Konjica, i svi su nam rekli da su oduševljeni prirodnim ljepotama ovog kraja i da su na Boračkom jezeru idealni uslovi za odmor, rekreaciju i lov ribe.

Boračko jezero, najpoznatije prirodno jezero BiH, prirodni je dragulj visoke vrijednosti, poznato izletište, turističko – rekreacijski centar, ali i mjesto za okupljanje sportskih ribolovaca.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

“Organizacija sportskih ribolovaca Konjic posebnu pažnju posvećuje uzgoju i zaštiti ribljeg fonda i čišćenju obala rijeka i jezera kojima gazdujemo. Imamo sedam zaposlenih uniformisanih ribočuvara koji su svakodnevno na terenu i obilaze jezera i rijeke. Za ribokradice na našim vodama nema mjesta. Organizovali smo akciju čišćenja obala Boračkog jezera i jezero obogatili pastrmkom. U januaru počeli smo prodaju ribolovnih dozvola za ribolovno područje – ribolovnu zonu Konjic za 2015. godinu”, kaže Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije SR Konjic.

Dozvole se mogu kupiti u kanelariji Udruženja, Ulica: Stara čaršija broj 11 u Konjicu. Cijena godišnjih ribolovnih dozvola po kategorijama, za odrasle 100 KM, za ratne vojne invalide i civilne invalide, te omladinu dozvole su 50 KM, a godišnje dozvole za djecu do 14 godina su 25 KM.

Ribari iz Konjica imaju bogat riblji fond u vodama kojim gazduju. U ovom uzornom sportskom kolektivu poštuje se rad, red i disciplina, pa ni rezultati ne izostaju. Ribočuvarska služba je danonoćno na terenu u obilasku obala rijeka i jezera.

Organizacija sportskih riboloovaca Konjic ima dugu tradiciju – osnovano je davne 1927. godine. Od svog osnivanja u svom radu zacrtalo je zaštitu i unapređenje ribolova, te očuvanje prirode i rad sa mladima.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.