Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Unsko-sanski kanton: Naknade ribolovnim udruženjima previsoke

Unsko-sanski-naknade-ribolovcimaDragan Polimanac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Unsko-sanskog kantona razgovarao je danas sa predstavnicima udruženja sportskih ribolovnih udruženja koja djeluju na području Kantona.

Sastanku je prisutan bio  mr.sci. Izudin Saračević, premijer USK  a ribolovci su ukazali na problematiku koja ih opterećuje već nekoliko godina i ozbiljno ugrožava njihovu djelatnost.

Naime, u USK ugovorima o ustupanju ribolovnog prava predviđena su puno veća novčana izdvajanja nego u ostalim kantonima Federacije BiH.  Oni su zadnjih godina  više puta obraćali se sa prijedlogom da se  naknade za ustupanje ribolovnog prava  smanje ili sredstva namjenski vrate udruženjima  za projekte poribljavanja. Izdvajanja su prevelika, kazali su ribolovci upozorivši da kroz velika davanja na naknade udruženja ostaju bez sredstava za ribočuvarsku službu i za poribljavanje.

Kako visinu naknade određuje Vlada Kantona na čijoj teritoriji se nalazi ribolovno područje predstavnici udruženja predlažu da se razmotri smanjenje naknade ili da se sredstva usmjeravaju na namjenski račun kako bi se bar dio sredstava vraćao udruženjima za projekte njihove osnovne djelatnosti.  To bi, smatraju,  u značajnoj mjeri doprinijelo i razvoju sportskog ribolova. Premijer Saračević i ministar Polimanac dogovorili su da ribolovci i resorno Ministarstvo zajedno utvrde kvalitetan prijedlog za razmatranje na jednoj od narednih sjednica Vlade Kantona, kako bi se očuvale osnovne djelatnosti udruženja a novac od naknada namjenski trošio za projekte koji bi obogatili turističku ponudu ribolovnim turizmom.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.