FOTO: Divljom deponijom ubili rijeku Spreču

spreca-3U Bosni i Heregovini svakodnevno nailazimo na sve više i više loših primjera našeg donosa prema rijekama, jezerima, vodotocima i prirodi uopće.

Rijeka Spreča koja izvire u blizini Kalesije, a u Bosnu se uliva u Doboju, skoro cijelim svojim tokom je postala kanal otpadnih voda, pogotovo nizvodno ud Lukavca, Petrova, Gračanice i Doboj Istoka.

Na obje obale nalazi se stotine tona raznog smeća i otpada. Eklatatan je nemaran odnos općine Petrovo na Ozrenu, koja je svoju nelegalno sagrađenu deponiju postavila tik uz lijevu obale Spreče.

Tako, poslije svake poplave, cijela deponija ode u rijeku, smeće se zadražava okačeno na drveće i sve skupa stvara nevjerovatno lošu sliku koja pokazuje naš nemar naspram rijeke, vode, prirode.

Nedavno su se, povodom ovog problema sastala dvojica načelnika Ozren Petković iz Petrova i Nusret Helić iz Gračanice, ali je vjerovatnoća da konktetnih poteza, kako bi se divlja deponija koja je od Spreče napravila kanal otpadnih voda uklonila, u skorije vrijeme neće biti.

Na rješenju ekološke katastrofe kod Petrova ne rade ni inspekcije, jer se odmah postavlja pitanje nadležnosti i nedostatka novca.

Pročitajte i:   Interni konkurs za dodjelu nagrada i priznanja SRS Federacije BiH za 2023. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.