EkologijaNajnovije vijesti

U velikoj eko akciji ronioci čistili dno rijeke Sane

3333Velikom akcijom čišćenja rijeke Sane na području Sanskog Mosta, u četvrtak, 2. aprila obilježeno je finale akcije “Zajedno za čiste bosanskohercegovačke vode”.

Više od jedne tone otpada izronili su ronioci s dna Sane u blizini Mašinskog mosta u ekološkoj akciji koja je trajala od ranog jutra i u kojoj je sudjelovalo desetak ronioca iz lokalnog ronilačkog kluba VIR-SANA uz podršku i pomoć kolega iz Hrvatske, a pod vodstvom poznatog ronioca i osnivača udruženja GUWAA Kristijana Curavića.

Projekt su pokrenule kompanije Henkel i Bingo koncem 2014. godine kako bi ukazali na problem onečišćenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i potaknuli javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša.

Sama akcija čišćenja započela je rano ujutro kad su prvi ronioci zaronili u dubinu prekrasne rijeke Sane, koja je samo jedna od devet, koliko ih protiče kroz Sanski Most. U više od četiri sata izronili su veliku količinu otpada za čije zbrinjavanje se pobrinula firma Eko život. Očuvanje prirodnih izvora voda i okoliša je ključna poruka koju inicijatori akcije žele prenijeti građanima i potaknuti ih da daju svoj doprinos ekološkom djelovanju. Jedan od važnih ciljeva ovog projekta svakako je saradnja sa lokalnim udruženjima za zaštitu voda i stručnim udruženjima koje sudjeluju u samoj provedbi projekta ali i lokalnim vlastima, čime se stvara mreža saradnika na području provedbe projekta koja će i nakon njegovog završetka djelovati u cilju dugotrajne zaštite područja rijeke Sane i okolnog kraja.

Načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić podržao je ovu akciju.

“Ja bih se prije svega zahvalio svojim momcima iz ronilačkog kluba VIR što su napravili ovu prelijepu manifestaciju i akciju. Zahvalio bih se i udruženju GUAWAA, Kristijanu Curaviću, kao i fondaciji Princa Alberta od Monaka, što su odabrali Sanski Most da bude centar ove akcije. Rijeka Sana i svih naših osam rijeka, pored rijeke Sane, još uvijek su leglo otpada i ovo je jedna od akcija koja je pokretač pokretanja svijesti našeg naroda da tako nešto ne rade i ne bacaju otpad”, kazao je Avdagić.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Osnivač udruge GUWAA Kristijan Curavić nakon višesatnog čišćenja rijeke izjavio je: “Drago mi je što su ovu inicijativu prepoznale i podržale vodeće kompanije Henkel i Bingo i pridružile se akciji čišćenja rijeke Sane. Kad je u pitanju podizanje ekološke svijesti i poticanje odgovornog ponašanja, može se još jako puno učiniti. Od postavljanja znakova zabrane bacanja otpada do kažnjavanja takvog ponašanja”.

Zadovoljstvo uspjehom akcije nisu krili ni inicijatori.

“Izuzetno smo zadovoljni ovom akcijom u koju se uključio veliki broj građana jer je to bio naš osnovni motiv. Nažalost, danas smo posvjedočili velikom problemu i onečišćenju koje se krije na dnu rijeke koja je prava prirodna ljepota i bogatstvo ovog kraja, a sasvim sigurno i turistički potencijal. Nadamo se da ćemo i druge potaknuti na slične akcije te da ćemo svakako nastaviti s našim ekološkim akcijama čišćenja”, izjavio je nakon akcije Admir Suljević, key account manager Henkela.

Projektu se sa zadovoljstvom pridružila kompanija Bingo kojoj je briga o okolišu jedna od odrednica poslovanja.

“Primarni cilj ovog projekta bio je ekološko osvještenje naših kupaca i sugrađana. Od samog početka ovog projekta naišli smo na veliki interes naših kupaca. Dodatno smo im približili ekološki prihvatljive proizvode kroz stalne akcije na Somat i Persil proizvodima, te na taj način skrenuli pažnju kako još mogu pripaziti na prirodu. Ovo što smo danas dobili na ‘poklon’ od prekrasne Sane, isključivo je rezultat ljudskog nemara. Kao društveno odgovorna kompanija , apelujemo na sve građane naše prelijepe zemlje da se prema prirodi ponašaju onako kako žele da se priroda ponaša prema njima”, izjavila je Tatjana Paunoski, PR kompanije Bingo.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Za zbrinjavanje otpada bila je zadužena tvrtka Eko život, čija je direktorica također pozdravila akciju.

“Svijetla strana ove ekološke priče jeste da su građani prepoznali važnost ovakvih projekata što su i pokazali kupujući proizvode kompanije Henkel te zapravo i doprinijeli samoj realizaciji ovog projekta. Ono što je zapravo malo tamnija strana jeste stanje naših rijeka ali i okoliša uopće. Izvađeni otpad ukazuje na to u kakvom se stanju nalaze naše rijeke. Kompanija Europapir Group iz Velike Kladuše, kao jedan od naših sakupljača će uz suradnju sa nama obezbijediti da se sav otpad koji je izvađen iz prelijepe Sane na propisan način i zbrine čime ćemo i zaokružiti kompletan projekat”, tvrdi Lidija Tomić, direktorica Eko života.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.