EkologijaNajnovije vijesti

Peticija protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Uni

una_ripacI zbog ove vijesti ispod, BistroBiH Team vas poziva da izdvojite dvije minute i potpišete online peticiju protiv izgradnje hidroelektrana na rijecu Uni. Možemo učiniti makar toliko. Za sada…

Izgradnjom mHE i HE u NP “Una” dolazi do zadržavanja sedimenata i hranjive materije iz vode, mijenja se temperatura i hemija rijeke i ometa se geološki proces erozije i nanosa kojima rijeka oblikuje zemlju koja je okružuje, te se mijenja fizičko-hemijski uvjet u vodi koji usporava stvaranje sedre, koja predstavlja jedno od glavnih prirodnih fenomena našeg područja.

Također izgradnja mHE i HE dovodi do: trajnog gubitka plodnog tla, šuma i degradacije gornjeg toka rijeke, gubitka bioraznolikosti, opadanja kvalitete vode zbog stvaranja “efekta bare” u akumulacijama, promjene mikroklime područja i potapanja izvora čiste pitke vode. Stim u vezi, a  povodom preduzetih inicijativa vlasti o gradnji mHE i HE u NP “Una”, Udruženje ABC je odlučilo pokrenuti peticiju protiv gradnje mHE i HE u Nacionalnom parku “Una”.

–       Ne prihvatam odluku da se na području NP Una grade mini He i HE
–       Ne prihvatam da se rijeka Una daje na koncesiju bilo kome

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

POTPIŠI PETICIJU NA OVOM LINKU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.