Sutjeska: Poslanici, niste plaćeni da budete suzdržani!

Sutjeska_NSRS2Centar za životnu sredinu želi da poruči svim građanima koji su potpisali peticiju i koji podržavaju napore da se zaštiti Nacionalni park Sutjeska, da je ova građanska inicijativa skinuta sa dnevnog reda Narodne skupštine i da se o njoj za sada neće raspravljati.

Građanska inicijativa koja je protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska je skinuta sa dnevnog reda Četvrte sjednice Narodne skupštine nakon što nije dobila podršku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da ide u skupštinsku proceduru. U tom Odboru su pri glasanju o inicijativi za Sutjesku suzdržani bili: Milorad Jagodić (SNSD), Čedo Vuković (SNSD), Milan Dakić (DNS), Vojin Mitrović (samostalni poslanik) i Nenad Vukoje (spoljni član Odbora), dok je troje poslanika glasalo za upućivanje inicijative na glasanje u Skupštinu.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: „Nacionalni park Sutjeska nije pitanje o kojem se može biti suzdržan, niti je 6 000 građana koji su svojim potpisom podržali inicijatvu javnost koju Narodna skupština i Vlada Republike Srpske smije ignorisati“.

Građanskom inicijativom Narodnoj skupštini se predlaže usvajanje zаključkа dа izgrаdnjа mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku „Sutjeskа“ nije od jаvnog i opšteg interesа zа Republiku Srpsku. Za pokretanje građanske inicijative u skupštinskoj proceduri je bilo potrebno 3000 potpisa građana, a prikupljeno je preko 6000 potpisa u periodu od sedam dana na 12 lokacija u Republici Srpskoj.

Pročitajte i:   Zagađenje Sane u nekoliko općina, mještani traže odgovore

„Pritisak Vlade na poslanike Narodne skupštine je doveo do ovakvog glasanja, čime je obesmišljena građanska inicijativa kao demokratski način izražavanja stava javnosti. Vlada jasno staje na stranu investitora i ignoriše želju i stav javnosti, struke i lokalne zajednice. Mišljenje Vlade RS i odluka Odbora nas neće obeshrabriti, te ćemo nastaviti bitku svim demokratskim sredstvima koja ne isključuju masovne proteste“, dodala je Nataša Crnković.

Nakon što je javnost dala svoj jasan stav o gradnji hidroelektrana u NP Sutjeska, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjoj Luci čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu pomenutih hidroelektrana, usvajanje ovakve građanske inicijative od strane Narodne skupštine RS je moralo da bude logičan korak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.