Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiTehnike i pribor

Jezero Starača: U subotu “Mala škola šaranskog ribolova”

IMG_4595U subotu, 27. juna 2015. godine u 17:00 sati, na jezeru Starača u Podlugovima, biti će održana jedna mala škola šaranskog ribolova.

Cilj škole je da se ribolovci upoznaju sa ispravnim načinom vezanja sistema za ribolov kojim će se oštećenja riba svesti na minimum a zbog zaštite kapitalnih primjeraka. Također, ribolovci će biti upoznati i sa Pravilnikom o načinu ribolova šarana i amura, ispravnom postupanju sa ribama, te o obaveznom priboru koji moraju imati sa sobom prilikom ribolova.

Edukatori će biti Adem Mumić, Miljan Trnčić i Almir Prašljivić, ribolovci sa dugogodišnjim stažom u šaranskom ribolovu – promotori pokreta “uhvati i pusti” i zaštite kapitalnih riba.

element-baitsNakon edukacije o sistemima, biće izvršena i prezentacija proizvoda firme Element-baits, sponzora i inicijatora ove škole, te ribolovcima dati i savjeti o izboru mamaca i primama za ribolov. A uspješni polaznici će dobiti i nagrade od sponzora u vidu nekog od proizvoda.

“Jezero Starača je u zadnje vrijeme poribljeno većim brojem kapitalnih šarana tako da moramo uvesti dodatna pravila da bi se te ribe zaštitile. Mnogi ribolovci su prihvatili naše molbe i savjete, ali sada moramo i sistemski urediti način ribolova i postupanje sa kapitalnim ribama. Svi koji žele loviti šarane i amure na jezeru će se morati pridržavati pravila propisanih u novom Pravilniku, a sve to će moći čuti u subotu u 17:00 sati na samom jezeru. Poziv upućujemo svim ribolovcima koji žele nešto naučiti, ne samo onim koji inače dolaze na Staraču.  Jezero postaje ozbiljnom vodom, pa se i mi moramo početi tako i ponašati.”, izjavio je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva koje je korisnik ribolovnog prava na vodama u opštini Ilijaš.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.