EkologijaNajnovije vijesti

Sutjeska: mrtvi kapital ili laboratorija u prirodi?

Kanjon Sutjeske- Jelena ĐuknićU Nacionalnom parku Sutjeska juče je završeno sedmodnevno istraživanje živog svijeta u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, u zoni neposrednog uticaja planiranih malih hidroelektrana na ovim rijekama. Neobrađeni rezultati već ukazuju na izuzetno bogatstvo i usku vezanost velikog broja rijetkih vrsta za ove vodotoke, te dodatno pobijaju opravdanost izgradnje pomenutih objekata na vodotocima NP Sutjeska. Istraživanje su pokrenuli Centar za životnu sredinu, Arbor Magna i WWF, uz podršku švajcarske organizacije Pro Natura, a uz učešće preko 20 istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Za vrijeme istraživanja iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je došlo saopštenje koje na licemjeran način pokušava da ospori čitavu kampanju, kojoj je cilj da se Nacionalni park Sutjeska očuva i da se zaustave planovi za izgradnju malih hidroelektrana.

Đorđije Milanović, Udruženje za zaštitu prirodnog naslijeđa“Arbor Magna”: „Ne mogu da shvatim poruku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da se kampanjom „već duže vrijeme neistinama, nepotpunim informacijama ili dezinformacijama obmanjuje javnost“, kada se sve informacije kojima raspolažemo i sa kojima izlazimo u javnost baziraju upravo na temeljnim naučnim istraživanjima, koja smo i ovih dana provodili. Za potrebe istraživanja angažovano je preko 20 stručnjaka iz regije (ihtiolozi, ornitolozi, herpetolozi, briolozi, botaničari, entomolozi i dr.), koji su predano radili na poslu koji je trebao biti urađen od strane izrađivača spornih studija uticaja“.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

U saopštenju Ministarstva stoji i zamjerka da istraživački tim nije tražio dozvole za istraživanje, što nije tačno. Dozvole za rad su dobijene od nadležnih institucija: Nacionalnog parka Sutjeska i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, te nikakvo odobrenje nije bilo potrebno od Ministarstva, u skladu sa članom 91. Zakona o zaštiti prirode.

Nakon gorkih iskustava sa dosadašnjim stavovima Ministarstva po ovom pitanju, ovakve izjave uopšte ne iznenađuju, nego potvrđuju nestručnost i suštinsko nerazumijevanje problematike u okviru ove institucije. U nedostatku argumentacije, Ministrica Golić špekulativno proziva ekološke organizacije da možda imaju skrivene motive u ovoj kampanji, što je sramotno za jednu ovakvu instituciju, koja je najodgovornija za loše stanje u NP Sutjeska i za odobrenje studija uticaja koje vrijeđaju i struku i decenije napornog rada na očuvanju ovog područja.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: „Ovo nije samo pitanje Sutjeske. Sutjeska je simbol svih borbi koje vodimo za očuvanje naših rijeka. Predstavnici Ministarstva su prije dvije godine izjavili da je Sutjeska mrtvi kapital, dok mi istraživanjima biodiverziteta NP Sutjeska potvrđujemo da ovo područje ima najveće predispozicije za razvoj turističkih i naučno-istraživačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Neće mnogo proći dok se interesi pojedinaca i žustro podržavanje ovakvih projekata od strane vlada ne krenu rušiti kao kula od karata pod pritiskom struke, javnosti i razuma“.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Fotografije: Jelena Đuknić i Nataša Crnković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.