Najnovije vijestiReportaže

U posjeti Blagaju: Vrelo Bune – jedno od najljepših vrela u Evropi

Ž7=#Tekija i Vrelo Bune u Blagaju#Piše:Ismet BAJROVIĆ

Jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Bosni i Hercegovini je Blagaj, oaza mira i prirode. Smješten je 12 kilometara od Mostara, a svega tri kilometra od mostarskog aerodroma. U Blagaju se nalazi izvor Bune, najveći kraški izvor u Evropi sa prosječnim godišnjim protokom vode od 43 m³ u sekundi.

Voda izvire iz pećine široke oko 15-tak metara. Ovo mjesto karakterizira raznolikost njenih nadzemnih i podzemnih voda. Izvorište Bune je jedno od najvećih i, zasigurno, najljepših u Evropi. Ovo je jedan od najfinijih primjera podzemne vode i kršovitih predjela koje svakodnevno posjećuju brojni domaći i strani turisti i uživaju u priodnim ljepotama ovog kraja.

Izvor vode izbija ispod litice duge 200 metara i svojom količinom samostalno formira rijeku Bunu koja je bogata ribom pastrmkom.

Tekija na vrelu Bune je izgrađena u 16. stoljeću za potrebe Derviškog naroda, a danas je najmističnije mjesto u Bosni i Hercegovini. Tekija je otvorena tokom cijele godine, a najviše je posjećuju turisti tokom ljetnog perioda.

Na obalama Bune sagrađeno je više ugostiteljskih objekata u kojima se može odmoriti, popiti osvježavajuće piće, sok, kafa, čaj, te pojesti potočna pastrmka, plate, šnicla, pileći ražnjići, riblja plata Vrelo, plata na blagajski način…

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Muamer Hrustić koji živi u Americi došao je u Mostar da gleda Svjetsko prvenstvo u skokovima sa Starog mosta. Iskoristio je priliku da posjeti turističko mjesto Blagaj.

“Prelijepa je i iznimna priroda, mir. Ovdje je prekrasno, a posebno mi se sviđa izvor Bune i jednostavno sam oduševljen ljepotom ovog kraja”, kaže Hrustić.

Tokom posjete Blagaju mnogi gosti mogu da uživaju u odmoru i ljepoti Blagaja, uz netaknutu prirodu i prizore koji su ukras Hercegovine.

Ljubitelji prirode dođite u Blagaj i uživajte u ljepotama ovog kraja.

Mostar i Blagaj su privlačni turistima iz cijelog svijeta, pa se u ovom kraju često mogu vidjeti i Japanci, Kinezi, Belgijanci, Amerikanci, Francuzi, Hrvati, Slovenci… Ukratko bi se moglo reći da je u Mostaru i na izvoru Bune razvijen tzv. izletnički turizam, a brojne ugostiteljske objekte – restorane opsjedaju gosti iz cijelog svijeta.

Pročitajte i:   Рибочуварска служба СРД Алаговац из Невесиња у борби против криволова

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.