Najnovije vijestiReportaže

Zelengora, raj za turiste i ljubitelje prirode

Američki turisti na planini Trebova u obilasku prirodnih ljepota (Snimio, Ismet BAJROVIĆ)Piše: Ismet BAJROVIĆ

Zelengora i njeni obronci Trebova, planina u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini. Gusta šuma, nepregledni pašnjaci, brojni izvori i prekrasna jezera s kristalno čistom vodom ne ostavljaju ravnodušnim nikoga ko posjeti ovaj biser na Balkanu. Dana 22.  i 23. septembra Zelengoru su posjetili američki tursti i veliki ljubitelji prirode, bračni par gospođa Sigrid Broderson i Alan dr. Ehrliceh, te Ahmet i Ševala Kulaga koji žive i rade u Americi.

Oni su proveli dva dana na Trebovoj, posjetili Crno i Bijelo jezero i bili oduševljeni prirodnim ljepotam ove planine i kažu da je Zelengora raj za turiste i ljubitelje prirode.

Šetnja, odmor uz jezera, pogled sa Košute, savršene fotografije i puna duša ljepote. Američki turisti su uživali, a ubrali su i divljih plodova borovnica i brusnice, te ljekovitog bilja. Posebno su izdvojili planinu Trebovu koja je krajolik koja oduzma dah.

Bogatstvo flore i faune u Nacionalnom parku “Sutjeska” je po mnogo čemu jedinstveno u svijetu. U ovom parku većina jezera su bogata ribljim fondom. Tokom ljeta brojni turisti i izletnici pohodili su planinom Trebovom, Zelengorom, Videžom, Zavidežom, Planinicom, Donjim i Gornjim barama, te prašumom Perućicom…Bilo je više organizovanih posjeta ovim planinama i posjetioci su uživali u prirodnim blagima i ljepotama.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

“Prelijepa planina, sa prelijepim pejzažima, krajolicima koji oduzimaju dah i prirodnim ljepotama, a posebno planinskim jezerima je raj na zemlji. Posjetili smo Nacionalni park Sutjeska, a kroz najljepše predjele proveo nas je novinar Ismet Bajrović. Bili smo njegovi gosti na Tjentištu. Kod njega bilo nam je super. Na planini Trebova smo boravili u vikend kolibi kod Salema Bajrovića, posjetili Crno i Bijelo jezero, Lučke kolibe, Ljubin grob, Košutu, Planik, Sniježnicu, Orufu…Ova planina je raj za odmor i dušu. Jedino što imamo primjedbu na loše puteve koji vode na Trebovu i Zelengoru, jer je makadam sa puno rupa. Pozvali smo naše domaćine, Ismeta Bajrovića i njegovu supruga Aliju, da posjete Ameriku i da ih ugostimo i upoznamo sa našim prirodnim ljepotama”, kaže naša sagovornica gospođa Sigrid Broderson, viša medicinska sestra.

Američki turisti u toku boravka u našoj zemlji posjetili su brojna turistička mjesta: Mostar, Blagaj, Stolac, Jajce, Tjentište, Gacko, Konjic, Sarajevo, Bjelašnicu, Jablanicu…

Pomoć invalidskom sportu u BiH

Također, Alan dr. Ehrlich i Sigrid Broderson, te Ahmet Kulaga, vlasnik Seattle Development Assotiation LLC su, za vrijeme boravka u Sarajevu, posjetili i Savez udruženja za sport i rekreaciju invalida Kantona Sarajevo. Predsjednik saveza je njihov domaćin, Ismet Bajrović, koji ih je upoznao o aktivnostima i uspjesima sportista – invalida i njihovim poteškoćama sa kojima se suočavaju.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Američki turisti su obećali i odlučili da do kraja decembra doniraju pet hiljada dolara ovom Savezu za Projekt “Izbor sportista – invalida za 2015. godinu” i pripremu Monografije 50 – godišnjice razvoja pokreta fizičke kulture invalida.

Lijep gest vrijedan pažnje!

Svi oni koji žele pomoći manifestaciju izbora sportista, svoja sredstva mogu donirati i uplatiti ovom Savezu na Transakcijski račun broj: 1602005500027578 kod Vakufske banke, d.d. Sarajevo.

Izbor sportista invalida, obavit će se u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, 16. januara 2016. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.