EkologijaNajnovije vijesti

U Engleskoj nema više besplatnih kesa

pvc_kese_1Stanovnici Engleske će od 5. oktobra plaćati najmanje 5 penija po plastičnoj kesi u prodavnici, što bi trebalo da bude odlučujući korak za smanjenje ukupnog broja od osam milijardi kesa koliko se godišnje potroši u supermarketima. Iskustvo Velsa i Škotske, u kojima je ova mera već uvedena, pokazuje da smanjenje može biti drastično. Uvođenje naplate za kese jedan je od načina koje je predviđeno na nivou EU za smanjenje potrošnje plastičnih kesa, koje su veliki ekološki problem Uniji, gde se na tržište pusti 99 milijardi plastičnih kesa, skoro 200 po stanovniku.

U Engleskoj će se od 5. oktobra plaćati 5 penija po jednokratnoj kesi u supermarketima, dok će klijenti internet prodavnica i malih trgovačkih firmi i dalje dobijati besplatne plastične kese, na nezadovoljstvo aktivista protiv plastičnih kesa.

Britanski Gardijan čitaocima preporučuje da ulože u torbe za kupovinu, koje su trajne i prave manje otpada.

Ovaj list je preneo i izveštaj prema kojem je upotreba plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu opala za više od 70% od uvođenja naplate u Velsu pre četiri godine. Izveštaj izrađen po narudžbi vlade Velsa, na čelu sa Laburistima, pokazao je da skoro tri od četiri potrošača podržava naplatu kesa, dok je skoro 90% trgovaca reklo da ova mera ili nije imala nikakav uticaj na poslovanje, ili je imala pozitivan uticaj.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Od naplate kesa prikupljeno je između 17 i 22 miliona funti, i to je otišlo dobrotvornim ustanovama i u slične svrhe.

Ministar životne sredine Velsa Karl Sardžant (Carl Sargeant) rekao je da je naplata kesa dovela do značajne promene u ponašanju potrošača i osetne koristi za životnu sredinu.

Naplata kesa do sada je uvedena i u Škotskoj i Severnoj Irskoj.

U Engleskoj će se kese naplaćivati samo u trgovačkim kompanijama sa 250 i više zaposlenih, što znači da će male lokalne piljare biti izuzete.

Postoje pravila i  pogledu tipa kesa koje se naplaćuju, a kako prenosi portal Gloster sitizen (gloucestercitizen.co.uk) naplaćuju se plastične kese sa ručkama, debljine najviše 70 mikrona, a izuzete su kese za sirovo meso i mesne proizvode, neupakovanu hranu kako bi se sprečilo curenje, neupakovana sečiva poput noževa i žileta, lekove na recept, za vodene životinje u vodi. Dozvoljavaju se besplatne kese i za promotivni materijal, hranu u transportu poput aerodroma, vozova, aviona ili brodova, kao i za usluge pout hemijskog čišćejna i popravke obuće, gde nema prodaje robe.

Korisnicima se mogu pokloniti i trajne kese odnosno torbe, koje se vraćaju kada se pokidaju.

Kako je preneo britanski list Kurir (courier.co.uk), novac će ići dobrotvornim organizacijama koje su angažovane na otklanjanju ekološke štete koju su nanele plastične kese.

Background

Procenjuje se da u EU u 2010. na tržište pušteno 99 milijarde kesa sa ručka, skoro 200 kesa po stanovniku. Te kese proizvodi između 250 i 300 preduzeća u EU, sa između 15.000 i 20.000 zaposlenih

Kese u EU najviše troše stanovnici Bugarske, više od 400 po stanovniku, a najmanje Luksemburga, 20 kesa.

Bacanje plastičnih kesa je veliki problem. Posebno je ugrožen podvodni svet, jer životinje mogu da uginu nakon što se zapletu u kese ili krenu da ih jedu kao da je hrana. U česticama plastike može biti dosta toksičnih zagađivača, štetnih za životinje koje ih unesu, i koji ulaze u lanac ishrane.

U EU je u novembru 2014. postignut dogovor među institucijama o novim propisima, koje obavezuju sve članice da ili smanje potrošnju na 90 kesa po stanovniku godišnje do kraja 2019. i na 40 do kraja 2025. ili da uvedu naplatu do januara 2019.

Izvor: euractiv.rs

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.