EkologijaNajnovije vijesti

Ekološka bomba u Lukavcu: Ovako izgleda fabrika za reciklažu guma BEZ okolinske dozvole [FOTO]

6Nagađanja građana da na području općine Lukavac, bez okolinskih dozvola, a uz znanje određenog broja općinskih zvaničnika, rade firme koje mogu biti potencijalno vrlo opasni zagađivači pokazale su se kao istinite.

Jedna od njih reciklažom guma bavi se od februara 2014. godine pod nazivom “ARTE Recycling BH” i nalazi se u krugu bivše fabrike Fakol.

Druga je “Energy Solution” u krugu bivše Kisikane. U pripremi je sa većinom instalirane opreme (pećima kineske i ukrajinske proizvodnje), a u Federalnom ministarstvu okoliša u procesu je za dobijanje okolinske dozvole za sličnu djelatnost kao ARTE Recycling.

Iako su vlasnici prve navodno iz Austrije, a druge iz Ukrajine, čini se da su to ipak samo „Bosanska posla“.

Neki od bivših uposlenika ARTE Recyclinga iznose informacije da je u pitanju firma u kojoj se ne poštuju ni ekološki standardi a ni prava radnika, jer tvrde da su uslovi u kojima radi petnaestak osoba krajnje ponižavajući.

“Prema dokumentima sastavljenim nakon inspekcijskih posjeta, firma ARTE Recycling je registrovana kod Kantonalnog suda 12.12.2013. godine. Rad je počela obavljati u februaru 2014. godine. Isti su od Kantonalne inspekcije dobili nekoliko prekršajnih naloga jer nikada nisu podnijeli obavještenje o početku rada. Inspekcijskim pregledom ustanovljeno je da se bave postupkom pirolize gume i ne posjeduju niti jednu dozvolu.”

Naša redakcija (sodalive.ba) dobila je šokantne fotografije tehnološkog procesa reciklaže guma koje potvrđuju da to ni u kojem slučaju nije tehnologija u skladu sa standardima iz 21. vijeka.

Dvije peći u kojima se vrši spaljivanje su proizvedene 1958. i 1963. godine. Fotografije su nastale prije dva mjeseca, a od tada su se uslovi kada je u pitanju fabrički krug poboljšali. Koliki su proizvodni kapaciteti, odakle stižu gume, da li je u pitanju samo uništavanje ili stvarna prerada guma, gdje odlaze proizvodi i nus-proizvodi čini se da je u ovome trenutku poznato samo vlasnicima, a nadamo se da će uskoro o tome obavijestiti i građane naše općine, bar kako bi im otklonili bojazni da su već više od godinu i po dana izloženi nečemu vrlo opasnom.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Da nešto u svemu ovome nije kako treba ukazali su iz dva ekološka udruženja iz Sarajeva i Tuzle, koji su kontaktirali ekološke aktiviste u Lukavcu. Na to ih je prvobitno ponukala činjenica da je za izdavanje dozvole za „Energy Solution“ u Federalnom ministarstvu okoliša predviđen samo javni uvid u dokumentaciju, a ne i javna rasprava. U praktičnom smislu to znači da svi koji žele saznati nešto o priloženoj dokumentaciji trebaju otputovati u Sarajevo i tamo izvršiti uvid, a da javne rasprave o tome nema, kao ni informacija u lokalnoj zajednici u kojoj će firma biti otvorena. Osim toga upozorili su i da je priložena dokumentacija sama po sebi signal za uzbunu. O stepenu do kojeg građani općine Lukavac mogu podnijeti zagađenje tako će ponovo odlučivati u Sarajevu, gdje su izdate sve okolinske dozvole za fabrike u Lukavcu.

Ekološki aktivisti, koje je naša redakcija kontaktirala tokom istraživanja za ovu priču, smatraju da bi manji operateri prema zakonskoj regulativi okolinske dozvole trebali da traže u nadležnom kantonalnom ministarstvu u Tuzli i da je ovo svjesno udaljavanje centra odlučivanja.

Osim toga, prema Zakonu o zaštiti zraka FBiH, prije izdavanja okolinskih dozvola potrebno je napraviti kartu zagađenja kantona i da na mjestima gdje postoji prekomjerno zagađenje nije dozvoljeno izdavanje novih okolinskih dozvola.

Da javno progovori o svemu ovome odlučio se Jakub Mahovkić iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac. Prikupio je fotografije, razgovarao sa uposlenicima, informisao se o zakonima i parametrima o zagađenju zraka, vode i tla, posjetio krug firme ARTE Recycling.

Dio saznanja podijelio je sa građanima putem društvene mreže Facebook i tokom nekoliko javnih nastupa, a pripremio je i informaciju za kolegij Općinskog vijeća Lukavac.

“Na tragu svega što sam doznao u vezi sa spalionicama koje rade ili planiraju se pustiti u pogon na području grada Lukavca, obišao sam krug ARTE RECYCLING smješten u krugu Fakola, ako se ono može nazvati krugom. Ne mogu vjerovati da ono danas uopšte postoji u svijetu i da mi svi nijemo to posmatramo ili gledamo više od godinu dana. Ono je katastrofa, ono je nešto što nisam vidio u svom životu. Najviše mi je žao onih radnika koji rade dole jer znam da ih je nužda natjerala ali ono je… ma nemam riječi, šokiran sam…

Menadžment firme, ako ga tako mogu nazvati je pokušao poslednjih dva- tri dana sakriti tragove katastrofe ali jednostavno to nije moguće”, izjavio je za SodaLIVE.ba, Jakub Mahovkić.

Iako je od njegovih istupa prošlo pet dana, menadžment firme nije odgovorio na ove navode. Direktorica Dragana Jovanović iz Lukavca na svom ličnom profilu je odgovorila lično Mahovkiću. Između ostalog je napisala i:

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

“Budući da ste neovlašteno ulazeći u našu firmu prošli pored značajnije većih zagađivača koji vas nisu zanimali, stičem utisak da je to neka lična hajka na moju firmu i mene. Obzirom da su osnivači firme ARTE Recycling BH iz Austrije, a direktor, tj. ja, pripadnik srpskog naroda, potvrđuje ono što sam saznala iz razgovora od članova i simpatizera stranke SDP, a kojoj i vi pripadate, da se radi o prefinjenom nacionalisti, koji ne preza ni od čega da bi ostvario svoje lične interese“. (Izvor: Facebook)

Tako su, uz redovnu dozu trovanja, građani Lukavca dobili i očekivanu dozu politike i nacionalizma.

Redakcija portala SodaLive će nastaviti pratiti ovu priču i pozivamo sve koji imaju bilo kakva saznanja i informacije da nas kontaktiraju jer će izvori biti zaštićeni.

Odgovor gospođe Jovanović objavljen na Facebook-u:

OdgovorJovanovic

Izvor: Sodalive.ba

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.