Građanska inicijativa za Borik najavljuje potpisivanje peticije za očuvanje javne zelene površine i dječjeg igrališta

parcelaGrađanska inicijativa za Borik i Inicijativa Naš prostor najavljuju akciju prikupljanja potpisa građana Banjaluke koja ima za cilj očuvanje i uređenje javne zelene površine i dječjeg igrališta u Bulevaru vojvode Živojina Mišića, između Osnovne škole Branko Ćopić i zgrade Titanik. Prikupljanje potpisa počinje u subotu, 7. novembra i trajaće do petka 13. novembra. Građani će moći peticiju potpisati u periodu od 10.00 do 20.00 časova, na Trgu Krajine i u Boriku ispred trgovine Moj market.

Ovom peticijom tražimo od Skupštine grada Banjaluka da usvoji odluku kojom se stavlja van snage Odluka o izradi izmjene dijela Regulacionog plana stambenog naselja Borik. Spornom odlukom je na mjestu javne zelene površine i dječjeg igrališta planirana izgradnja pravoslavne crkve i pomoćne zgrade od preko 1000 kvadratnih metara. Peticijom tražimo da se ta odluka poništi, te da se sačuva javna zelena površina i dječje igralište.

Razlozi za peticiju su mnogobrojni, a mogu se podijeliti u dvije osnovne grupe. Smatramo da odluka nije u interesu građana Borika, te da nije u skladu sa važećim strateškim i akcionim planovima za Banjaluku.

Pročitajte i:   Još jedna uspješna pravna bitka za rijeku Vrhovinsku

Kada su u pitanju interesi građana Borika, tu se prije svega misli na zanemarivanje potreba djece i zaštitu dječijih prava, nedostatak parking prostora koji bi izgradnjom crkve bio još izraženiji, potrebu za smanjenjem buke, te neophodnost prilagođavanja posljedicama klimatskih promjena. Takođe, veoma je upitna potreba za izgradnjom pravoslavne crkve na pomenutoj lokaciji, obzirom da već postoje tri crkve u krugu od jednog kilometra, te da su planirane lokacije za izgradnju još dvije crkve na području naselja Borik.

Pored navedenog, smatramo da su planirane izmjene regulacionog plana u suprotnosti sa ciljevima i aktivnostima Prostornog plana grada Banjaluka, Strategije razvoja Grada, Prijedlogom Urbanističkog plana Banjaluke 2008-2020, Lokalnim ekološkim akcionim planom, te važećim Regulacionim planom stambenog naselja Borik.

U subotu, 7. novembra, na dječjem igralištu biće organizovano druženje sa mališanima, njihovim roditeljima i ostalim građanima.

Pozivamo sve građane Borika, ali i ostalih dijelova Banjaluke, da nam se pridruže i potpišu peticiju. Uništavanje javnih zelenih površina nije samo problem stanovnika Borika, već svih građana našeg grada.

Pročitajte i:   Upecan stogodišnji som, a ono što su pronašli u stomaku će vas šokirati

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.