Najnovije vijestiOstale vijesti

Centar za životnu sredinu: Osuđujemo ubistvo medvjedice

medvjed-banja-lukaSmatramo da ubistvo medvjedice nije adekvatna reakcija na situaciju nastalu u banjalučkom naselju Lazarevo i da se ovakve situacije moraju izbjeći u budućnosti. Spremni smo se aktivno uključiti u dugoročno planiranje zaštite i upravljanja medvjedom kao vrstom i drugim velikim divljim životinjama zajedno sa naučnom zajednicom i vladinim institucijama, te tražimo hitan sastanak u nadležnom ministarstvu.

Kao glavno opravdanje za ovaj čin koristi se činjenica da nemamo nijednu pušku za uspavljivanje životinja. Lokalna, ali i šira zajednica je burno reagovala i oštro osudila postupak ubijanja medvjedice. Čak i Lovački savez Republike Srpske smatra ovaj čin neopravdanim.

Jasmin Pašić, Centar za životnu sredinu: „Ubistvo medvjedice je pokazalo nespremnost reagovanja nadležnih u ovakvim situacijama, jer ne postoji jasan plan upravljanja medvjedom, što smo obavezni izraditi u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima. Danas ćemo poslati zahtjev za hitan sastanak nadležnom ministarstvu, koji očekujemo da ćemo imati već do kraja mjeseca”.

Centar za životnu sredinu će u narednom periodu nastojati da okupi stručnjake iz regiona, te zajedno sa nadležnim institucijama, Lovačkim savezom i naučnim institucijama uspostavi sistem monitoringa i adekvatnog postupanja u ovakvim situacijama.

Pročitajte i:   Рибочуварска служба СРД Алаговац из Невесиња у борби против криволова

Bitno je naglasiti i da u ovo doba godine, medvjed već treba započinjati zimski san. Zbog promjene klime i visokih temperatura u zimskom periodu, to se dešava kasnije, te medvjed ostaje budan u doba godine kada na njegovom prirodnom staništu nema dovoljne količine hrane i dolazi do dolaska u naseljena područja. Ovakve situacije možemo očekivati u budućnosti i moramo biti spremni na njih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.