Iz svijetaNajnovije vijesti

Pariski klimatski sporazum: Profit ispred ljudi

klimatski-sporazumDvosedmični klimatski pregovori u Parizu su rezultirali sporazumom koji je umjesto da ograniči emisije gasova staklene bašte i uspori klimatske promjene, donio još jedno razočaranje i jasno pokazao nedostatak vizije, solidarnosti i opredijeljenosti za istinske promjene.

Igor Kalaba, Koordinator programa Energija i klimatske promjene, Centar za životnu sredinu: “Kao što je i očekivano, jaz između razvijenih i zemalja u razvoju je i dalje nepremostiv. Nedostatak razumjevanja je i dalje osnovni kamen spoticanja zajedno sa stavljanjem profita ispred dobrobiti ljudi cijele planete. Ono što je jasno je da sa ovakvim dogovorom i dalje nismo ni blizu sprečavanju klimatskih promjena, a rast od minimalno 3oC je neizbježan. Podsjećam da su naučnici jasno rekli da je 1,5oC gornja granica rasta temperature ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene”.

Paralelno sa pregovorima, preko 2 000 aktivista iz mreže Friends of the Earth International (FoEI) su se, zajedno sa hiljadama drugih aktivista, okupili na ulicama Pariza da bi zahtjevali klimatsku pravdu i mir. Centar za životnu sredinu je, kao članica FoEI, pratio pregovore, a naši aktivisti su učestvovali na akcijama.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Nataša Crnković, Predsjednica Centra za životnu sredinu: “Političari su uspjeli da iznevjere i mala očekivanja koja su postojala za ove pregovore. Ipak, stvarna moć je u ljudima, pokretima i zajednicama koje se decenijama i vijekovima bore da očuvaju svoja područja, odupiru se velikim koorporacijama i zajedno donose pozitivne promjene u društvu. Ovo nije kraj, borba se nastavlja”.

Iako su se neke članice, zajedno sa francuskim predsjedništvom trudile da pregovore prikažu kao transparentne i uspješne, oni nisu bili ništa od navedenog. Još od Bona, gdje je održan posljednji pripremni sastanak pred Pariz, cijeli proces je provođen veoma netransparentno, sa dosta zatvorenih pregovora kojima civilno društvo i mediji nisu mogli prisustvovati. U Parizu se proces dodatno zakomplikovao tako što je vođeno mnogo paralelnih pregovora iz kojih su zemlje u razvoju često bile isključene.

Autor fotografije: Luka Tomac

Pročitajte i:   Održano prvo kolo SPIN lige SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.