Iz svijetaNajnovije vijesti

Američki naučnici: Do 2050. godine će u morima biti više plastike nego ribe

img_1233.jpegAmerički naučnici sproveli su istraživanje koje je pokazalo da će do 2050. godine, ukoliko bude nastavljen dosadašnji obim zagadjivanja, masa nerazgradivih plastičnih materijala u okeanima i morima biti veća od mase riba.
Prema istraživanju koje je sproveo američki McKinsey centar, skoro 95 posto sve proizvedene plastične ambalaže u svijetu, vrijednosti između 73 i 110 milijardi eura, biva odbačeno nakon samo jedne upotrebe.

Od toga najmanje osam miliona tona godišnje završi u okeanima, što je otprilike jedan kamion pun otpada svake minute. Procjenjuje se da u okeanima danas ima više od 150 miliona tona plastike. “Ukoliko se ne poduzmu rigorozne mjere reciklaže na globalnom nivou pretpostavljamo da će najkasnije 2050. godine masa plastične ambalaže u okeanima biti veća od mase ribljeg fonda”, stoji u izvještaju McKinsey centra.

Drugim riječima, procjena je da će do 2025. godine na svake tri tone ribe u okeanima biti jedna tona plastike, a do 2050. više plastike nego ribe.

Prema izvještaju američkih naučnika, za naglu promjenu u upotrebi plastične ambalaže potrebna je globalna saradnja između proizvođača materijalnih dobara, proizvođača ambalaže, kompanija za reciklažu, gradova, vlasti i svih relevantnih organizacija.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.