Jezero Starača: 5. marta obilježavanje otvaranja sezone ribolova i 1. Kup u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale

pastrmka_takmicenje_spin_liga_vitinaU subotu 5. marta, na jezeru Starača u Podlugovima – Ilijaš, biće održano 1. kup takmičenje u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale “Stream Tackle & Laks Kup 2016”

Organizator takmičenja su članovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, korisnici ribolovnog prava na vodotocima u opštini Ilijaš.

Broj učesnika na takmičenju je ograničen na 30 takmičara. Loviće se u tri sektora, u tri kruga po sat vremena. Za tu priliku, u jezero će prije takmičenja biti ubačeno cca. 150 kilograma kalifornijske pastrmke.

Riba je donirana od strane ribogojilišta Laks iz Mostara, a sponzor nagrada za prvoplasirane takmičare je prodavnica ribolovne opreme “Stream Tackle” iz Pala.

Iz Udruženja “Bistro!” poručuju da će ovo biti prilika da se obilježi otvaranje sezone ribolova na jezeru, ali i da se upoznaju ribolovci sa do sada urađenim na vodotocima kojim Udruženje upravlja, te o narednim planovima.

“Ove godine, jezero Starača je zvanično uvršteno kao takmičarska staza za održavanje Prvenstva Federacije BiH u disciplini “lov ribe udicom na plovak” što je svojevrsna nagrada za naše napore u realizaciji projekta “Jezero Starača: Od deponije do ribolovne vode”.

Pročitajte i:   U Francuskoj ulovljena zlatna "ribica" teška 30 kilograma

Veliku pomoć smo imali od Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH koje je podržalo uređenje staze, ali i naših prijatelja – ribolovaca iz drugih udruženja sa područja Kantona Sarajevo koji su donirali sredstva za uređenje obale jezera i takmičarskih pozicija. Tu pomoć ribolovaca nekako više cijenimo, oni znaju kako je jezero izgledalo prije nego smo ga mi dobili na upravljanje, a kakvo je sada.

Imamo mi još problema – nedavno nam je ukradena jedna klupa koju smo postavili na obali jezera, opet nam je neko bacio vreće sa otpadom animalnog porijekla u jezero, odvaljene su neke daske sa hladnjaka koji smo napravili za ribolovce… Ali to nas neće pokolebati, mi nastavljamo dalje, sa nadom da ćemo uskoro otkriti i počinioce pobrojnih nedjela, koji će biti i zakonski sankcionisani.”, izjavio je Besim Vučijak, predsjednik Skupštine Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Takmičenje će početi u 09:00 i trajati do 13:00 nakon čega će biti održano proglašenje pobjednika, te podijeljene diplome, medalje, pehari i nagrade.

Pročitajte i:   USR Busovača: Na rijeci Lašvi održan Spin kup ‘Busovača 22’

Prijave za takmičenje slati na e-mailove: bistrobih@gmail.com ili info@bistrobih.ba.

Od 13:00 sati će na jezeru biti dozvoljen ribolov za posjetioce a u skladu sa Pravilnikom o ribolovu na jezeru Starača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.