EkologijaNajnovije vijesti

Стара Ада – јавни или приватни интерес?

DSCN0109На данашњој сједници Народне скупштине Републике Српске се одлучује по хитном поступку о усвајању зонинг плана за ријечно острво Стара Ада на Врбасу, чиме се овај пројекат посланицима представља као пројекат од јавног интереса. Наиме, ријеч је о плану који се доноси за подручја посебне намјене, док је раније предузеће Стара Ада д.о.о. добило концесију за кориштење овог ријечног острва.

Посланици требају да одлучују по хитном поступку о плану за који је неопходно да се у регуларној процедури уради Стратешка процјена на животну средину док је концесионар/инвеститор већ обезбиједио потребна мишљења од Агенције за воде РС за извођење припремних радова. Не губећи ни часа, инвеститор је већ почео са припремним радовима чиме је директно угрожена колонија са око 120 гнијезда сивих чапљи.

– Овај период је изузетно осјетљив за птице, јер су њихова јаја сада у процесу инкубације и умјесто да се родитељи припремају за своје птиће, они су устрашени радовима грађевинских машина и пријети опасност да напусте своја гнијезда – рекао је Јовица Сјеничић, орнитолог из Друштва за истраживање биодиверзитета.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

– Нису нам познати разлози, намјере нити циљ Министарства за просторно уређење, грађевинарства и екологије РС као предлагача зонинг плана за стављање истог у процедуру по хитном поступку, без претходне стратешке студије и проведеног јавног увида, као ни концесионара који је већ почео са радовима. Оно што претпостављамо је да се све ово ради како би се избјегле законске обавезе и заобишле редовне процедуре, што би инвеститору сигурно одужило процес и смањило потенцијални приход. Да ли онда говоримо о плану који је јавни интерес или је очигледно да је у питању приватни интерес – рекао је Виктор Бјелић, координатор Архус центра у Центру за животну средину.

Сматрамо да се овај зонинг план мора вратити у регуларни поступак гдје је неопходно да се уради стратешка процјена на животну средину у којој посебно мјесто треба да имају поменуте животињске врсте и мјере одбране од поплава, обезбиједи јавни увид и јавна расправа и тек онда упути у процедуру усвајања пред Скупштином града Бања Лука.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.