Najnovije vijestiReportaže

Drinom do ljepote

Ismet Bajrović, ljubitelj i promotor prirode i ribolova
Ismet Bajrović, ljubitelj i promotor prirode i ribolova

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Lijep je grad Foča sa dvije rijeke, pun cvijeća i zelenila, bogat drvoredima, prirodnim ljepotama i čuvenim fočanskim ružama.

Rijeke Drina i Ćehotina su bogate ribljim fondom kojim fočanski ribolovci domaćinski upravljaju i  koriste ga.

Drina „mirna“ i tiha  ljepotica  koja skoro nečujno teče. I ko bi rekao  da je to ista ona pomahnitala rijeka kad u  jesen ili na proljeće nadođe od brda  do brda i nosi sve ispred sebe.

Stani, Drino  vodo, stoj, a ona se valja i svađa sa Ćehotinom, koja joj prijeti da će odnijeti Aladžanske dvore i u dvoru lijepu djevojku. Samo oni što se rodiše na obalama ove rijeke, što tu prohodaše, što su je kao djeca pili, vazda i  na njoj  lovili ribu, znaju ovu rijeku i pamte je vazda.

Tako je pamte i svi  fočanski sportski ribolovci, članovi Sportsko ribolovnog društva  „Mladica“. Drina nastaje kod Šćepan polja, od planinskih rijeka Pive i Tare, i do ušća  u Savu, kod Bosanske Rače, duga je 175 kilometara u pravoj liniji, a stvarna dužina  njenog toka  iznosi 461  kilometar, sa površinom sliva 19.570 kvadratnih metara. Sa lijeve strane prima Sutjesku, Bistricu, Praču, Drinjaču i Janju, a sa desne Ćehotinu, Lim, Rzav i Jadar. Drina je i najveća desna pritoka Save.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Drina je ogromni turistički potencijal. U svom toku ima  preko 150 kilometara „splavarskih trasa“. Ima tu  još dosta lijepih i privlačnih kutaka. Ipak,  ako stignete, svratite i do Tare i iskoristite lijepo vrijeme za vožnju splavom niz Taru i Drinu, jer je to avantura koja se ne zaboravlja.

Stariji poznavaoci Drine kažu  „da jedan dan proveden kraj ove rijeke znači i jedan dan  života više“. Na Drini u Foči, Ustikolini, Goraždu, Višegradu, Janji… lovljene su  kapitalne mladice, pastrmke, lipljani i škobalji. Na Drini ulovljena je i rekordna mladica koju je ulovio Halil Sofradžija kod Ustikoline. Bila je teška 58 kilograma i to je još uvijek aktuelna svjetska rekorderka.

Mladica Remzije Krkalića (36 kg), ulovljena je u Drini kod Foče, februara 1940. godine. To je dokaz da ova rijeka u sebi krije kapitalne mladice, pastrmke, lipljane, škobalje…

Kao prioritetan zadatak fočanskih ribara je zaštita i unapređenje ribljeg fonda, očuvanje okoliša, masovnost i učešće na brojim takmičenjima. Ribolovno područje kojim gazduju fočanski ribari je oko 160 km, a vode ovog kraja su pune  salmonidnih riba. Kad se čovjek na obalama Drine nađe, pomisli da je to nebeski raj na zemlji, gdje još uvijek ima netaknute prirode, koju vrijedi posjetiti i doživjeti svu onu  ljepotu kanjona Drine koja očarava.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Foča, taj grad nesvakidašnje ljepote, svakodnevno pohode brojni domaći i strani turisti koji posjećuju poznato izletište Brione na obalama Ćehotine i brojne prirodne ljepote, Foče, Sutjeske…

Najviše pažnje, dakako, plijene lijepe djevojke koje se u gradu na Drini mogu susresti na svakom koraku. A samo jedan cjelovečernji boravak u Foči potvrdit će staru istinu: malo gdje ima tako lijepih djevojska kao što su fočanke…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.