„Ekološka pravna klinika“ za studente Pravnog fakulteta u Banjoj Luci mogućnost za sticanje praktičnih znanja i iskustava

26.5.2016. ELCBANJA LUKA – U periodu od 26.5. do 02.6.2016. godine Centar za životnu sredinu u saradnji sa organizacijom Arnika iz Češke proveo je edukaciju u sklopu Ekološke pravne klinike za 34 studenta treće i četvrte godine Pravnog fakulteta u Banjoj Luci.

“Cilj Ekološke pravne klinike je edukacija studenata prava i njihovo uključivanje u kampanje civilnog društva koje se zalažu za bolju životnu sredinu i poštivanje ljudskih prava. Povećanje trenutno vrlo ograničenih kapaciteta pravnih stručnjaka koji mogu podržati građane u ekološkim slučajevima, bolje provođenje zakona, kao i unapređenje rada entitetskih i državnih organa javne uprave su rezultati koje smo si postavili”, kaže Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu, koordinator ovog projekta.

U sklopu projekta studenti su prisustvovali prezentacijama i intenzivnom edukativnom seminaru, te kroz praktičan rad se upoznali sa stvarnim slučajevima Centra za životnu sredinu. Pet najuspješnijih studenata će biti izabrani i imati priliku učestvovati u studijskom putovanju u Češku gdje će imati priliku da steknu nova znanja i razmjene iskustva sa kolegama iz Češke Republike, a kroz volonterski angažman moći će da stečena znanja primjene u konkretnim slučajevima zajedno sa ekspertima iz Centra za životnu sredinu.

Pročitajte i:   Poziv na učešće u Premijer ligi BiH u lovu ribe udicom na plovak

Posebno smo zahvalni Centru za životnu sredinu i Ministarstvu spoljnih poslova Češke Republike što su nam omogućili da provedemo Ekološku pravnu kliniku i nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti ovu saradnju na zadovoljstvo studenata – rekao je Akademik prof. dr Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta u Banjoj Luci.

Studenti su pokazali izuzetno interesovanje za Ekološku pravnu kliniku odzivom u velikom broju, te aktivnim učestvovanjem u seminaru. Studenti kažu da je to za njih veoma korisno iskustvo i da im je izuzetno zadovoljstvo što su imali priliku da učestvuju u radu Ekološke pravne klinike. Takođe, tvrde da u dosadašnjem studiranju nisu imali priliku da na ovaj način uče i šire svoje znanje i da će im seminar koristiti u daljem učenju i usavršavanju.

Projekat Ekološka pravna klinika je podržan od strane programa za podsticanje tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike.

Pročitajte i:   Strastveni ribolovac: Armin Šaković se pohvalio ulovom na Jablaničkom jezeru (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.