Najnovije vijestiOstale vijesti

Suše se šume na romanijskom platou

sumeTeritorije opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica suočavaju se sa problemom sušenja šuma na romanijskom platou. U vezi sa istim, načelnici opština Milovan Bjelica, Ljubivoje Šupić i Tomislav Puhalac obratili su se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac.

“Sušenje šuma na romanijskom platou gdje se nalaze naše tri opštine poprima sve veći značaj. Svjedoci smo, da je u proteklih nekoliko godina na našem području intenziviran proces sušenja šuma, koji sada na pojedinim područjima poprima i razmjere katastrofe. Na ovaj način se stvaraju izuzetno velika oštećenja u ekološkom smislu, a posebno u ekonomskom pogledu” navodi se u dopisu.

Načelnici opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica podsjećaju da šume na teritoriji njihovih opština predstavljaju najvažniji prirodni resurs, koji u značajnoj mjeri ima i ekonomski uticaj na opstanak i ostanak stanovništva.

“Interes lokalnih zajednica jeste da su šume na našem području u dobrom zdravstvenom stanju, i da kao takve vrše svoje funkcije, uključujući i privrednu. Imajući u vidu da se Zakonom o šumama Republike Srpske, lokalnim zajednicama obavezno izdvaja 10 odsto od vrijednosti drvne mase na kamionskom putu, a da se procesom sušenja značajno narušava kvalitetna struktura drvne mase, a time i njihova prodajna cijena, ovo kod nas uzrokuje dodatnu zabrinutost”, ukazuju iz lokalnih sredina romanijske regije.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Sve to, kako navode, može dovesti do smanjenja obima proizvodnje šumskih drvnih sortimenata, a što se opet, odražava na priliv sredstava u budžete i ugrožava ekonomsku stabilnost i funkcionisanje ovih opština u budućnosti.

“Na ovaj način se samo dodatno pospješuje već prisutan odliv stanovništva sa ovih prostora, ugrožava budućnost naših potomaka, ali i nas samih koji živimo na romanijskom platou. Zabrinutost za zdravstveno stanje naših šuma koje se manifestuje procesom njihovog sušenja je više nego opravdana i traži preduzimanje konkretnih koraka”, jasni su Bjelica, Šupić i Puhalac.

Oni u cilju boljeg i realnijeg razumijevanja ovog problema traže od nadležnih sljedeće podatke:

  • Vrijeme početka procesa sušenja šuma;
  • Uzročnike sušenja;
  • Vrste drveća zahvaćene procesom sušenja;
  • Količinu slučajnih užitaka, njihovu sortimentnu strukturu za period 2009-2015.
  • Drvnu masu suvih stabala u redovnim sječama, i njihovu sortimentnu strukturu;
  • Drvnu masu celuloznog drveta po godinama;
  • Da li ste tražili pomoć drugih institucija (prvenstveno naučnih) na rješavanju ovog problema;
  • Koje mjere ste preduzeli u cilju zaustavljanja procesa sušenja, kada ste započeli sa njima i koje ste rezultate postigli.”
Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno uređenje mušičarske staze na rijeci Sanici

Na kraju, kako je navedeno, od resornog ministra Steve Mirjanića i direktora JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac Riste Marića traže uspostavljanje dijaloga u što skorijem roku kako bi se pronašlo rješenje po pitanju sušenja šuma na romanijskom platou.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.