Najnovije vijestiReportaže

Putujući planinom Trebovom i kanjonom Hrčavke: Netaknuta prirodna ljepota

Zarasta u travu i algu Crno jezero na Zelengori. Potrebno mu je vratiti stari sjaj (Foto, I. BAJROVIC)Piše: Ismet BAJROVIĆ

Priroda je ovdje bila vajar, i gdje god  putnik namjernik stao, biće mu pred očima zanosna panorama, prirodne ljepote, široki vidici, sudar kamena, vode i prostora.

Planina Trebova i danas nudi svoje nedostignute kutke smjelih ljudskoj nozi i radoznalom oku… Trebova i njene romantične zime i  njena jezera, Crno, Bijelo  i Tođevačko, te rijeka Hrčavka, ljepote pejsaža su idealno mjesto za izletnike i ljubitelje prirode, odmor i rekreaciju.

Posebno su atraktivni katuni u kojima tokom ljeta borave stočari iz doline Sutjeske.

Svaki posjetilac se zanese onim što je priroda ovdje stvorila – svaki predio, proplanak, svaka vizura, svaki kutak svojevrsni je motiv, počev od katunskog kamenjara do planinskih jezera pored kojih ovih ljetnih dana borave brojni izletnici i turisti iz svih krajeva naše zemlje.

Pririoda je ovdje bila vajar, pa je vjerovatno zbog toga, malo vajara koji se Trebovom nadahnuju. Nisu samo vrhovi Košute, Planika, Treskavca i Orufe, te katuni i rijeke najvrijedniji dragulji  planine Trebove, nego njena planinska jezera pored kojih ljetuju brojni gosti.

Putujući Trebovom uživo sam gledao divokoze u Ružin polju, srne, divlje svinje, zmije, šarane poskoke i orlove koji su se vinuli nebu pod oblake. Ova planina je obrasla gustom travom i  planinskim cvijećem i ništa više ne znam reći, nego da je ovdje nebeski raj za izletnike.

Zatečen sam tjeskobom u grudima od ljepote i dobrote… Trebove i njene tišine,  mračnog izazova, opijenosti.

Sa ove planine ponio sam samo cvijeće i bistre oči.

Na Trebovoj susrećemo brojne goste iz Trebinja, Gacka, Sarajeva, Nevesinja, Goražda, Foče, Višegrada, Tjentišta… koji su došli da  provode svoje slobodno vrijeme u prirodi i ljepoti planine.

Izet Čolo, Miralem Husilović, Refik Muhović, Refik Hajdarević, Ejub Fako, Semir Efendić, Zaim, Zuhdija i Zahid Bešović, Džemo Imamović, Muhamed Muslić, Enes Hajdarević, Munever  Šadinlija, Hadžira i Munib Čolpa, Omer, Esad i Salem Bajrović iz Sarajeva  i brojni drugi gosti bili su na Trebovoj, a  kupanja nije manjkalo na Bijelom jezeru na kojem smo vidjeli malo šatorsko naselje.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Na planini Trebova bili su i naši Bosanci koji žive i rade u Americi, porodica Safeta Kovačevića. Na planini Trebovoj Azemina i Salem Bajrović, te Hadžira i Munib Čolpa su nas častili kafom i ručkom, dok  su na Tjentištu Jelena i Veselin Živanović nas počastili domaćim kajmakom, medom i rakijom šljivom.

Obišli smo Bijelo i Crno jezero  Na Crnom jezeru sam pecao  ribu i bilo je ulova – četiri komada, a Refik Muhović upacao je pet riba, dok je Refik Hajdarević ulovio tri ribe. Jezero je zaraslo u šašu  i veliku algu, pa je potrebno što prije da se ovom jezeru vrati stari sjaj. U jezeru ima jezerske pastrmke.

Crno jezero  se nalazi na pješčarskoj kotilini sjeverozapadnih padina Zelengore, ispod Videža, vrbničkih koliba i Ružin polja, na nadmorskoj visini od 1.450 m. Kotlina jezera je jajolikog oblika, a dužina je između 80 i 90 metara, sa dubinom od 1 do 1.5 metar. Obala jezera je močvarna, crni humus pokriva ne samo obalu, već i dno,  pa je zbog toga jezero i dobilo ime.

Bijelo jezero  je smješteno u   šumovitom kraju sjeverozapadnih padina Zelengore, okruženo vrhovima planina Orufe i masiva planine Trebove sa visovima, na nadmorskoj visini od 1.417 metara.  Jezero je okruglog oblika, sa prečnikom oko  50 metara, maksinalne dubine je 4 metra. Na dnu jezera je pločasto bijelo kamenje sa pijeskom. Ugodno je za kupanje i ovo jezero posjećuju brojni ljubitelji prirode i kupači. U jezeru ranijih godina bilo je potočne pastrmke, ali su je uništile vremenske nepogode – zimi usovi.

Prošao sam i niz kanjom Hrčavke  i Sutjeske. Kanjon Hrčavke, u gotovo u nepristupačnom dijelu gdje ljudska noga rijetko zalazi, nalazi se i vodopad Skakavac. Iz nepristupače stijene izvire  hladna voda  koja pada u kanjon.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Ako ste neodlučni gdje otići na izlet ili provesti dio godišnjeg odmora, nećete pogriješiti zaputite li se do Nacionalnog parka “Sutjeska”, gdje ćete uživati u brojnim prirodnim ljepotama, te  kupati u velikom bazenu na Tjentištu.

Ukoliko ste više za lagane šetnje, bez osvajanja  zahtjevnih vrhova, Maglića, Volujaka, Stoga, Bregoča, posjetite neko od divnih jezera, Orlovačko, Jugino, Crno i Bijelo, te jezera na Donjim i Gornjim barama, kao i planinu Trebovu, Dragoš sedlo, Prijevor, prašumu Perućicu…

Pored ovih značajnih vrhova, postoji više kraćih smjerova koji vode uz rijeku Sutjesku.

Na Tjentištu najvrijedni biser u nizu prirodnog blaga je Perućica, zaštićeni prirodni rezervat i jedna od najočuvanijih evropskih prašima. U srcu Perućice nalazi se vodopad Skakavac visok oko 75 metara.

“Za turiste,  planinare, ljubitelje prirode i posjetioce Nacionalni park “Sutjeska” nudi i Sportsko rekreativni sportski centar sa terenima za odbojku, mali i veliki fudbal, košarku sa rekreativnim kupalištem Jezero površine 16000 m2 i uređen kamp na samoj obali rijeke Sutjeske. Hotel Mladost ima na raspoolaganju optimalne uslove za održavanje brojnih skupova i drugih sadržaja, te boravak sportista i gostiju, održavanje kampova. Vrata  parka  otvorena srca dočekuju sve goste. Turistička ponuda NP Sutjeska pored navedenog  obuhvata i lagane šetnje obroncima Zelengore ili stazama oko njenih sedam jezera – “gorskih očiju””, kaže Dejan Pavlović direktor parka koji je pasionirani planinar i veliki ljubitelj prirode i planina.

One thought on “Putujući planinom Trebovom i kanjonom Hrčavke: Netaknuta prirodna ljepota

  • Divan clanak, a slike jos ljepse. Hvala lijepo od Bojana i Sretena na konjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.