Putujući planinom Trebovom i kanjonom Hrčavke: Netaknuta prirodna ljepota

Zarasta u travu i algu Crno jezero na Zelengori. Potrebno mu je vratiti stari sjaj (Foto, I. BAJROVIC)Piše: Ismet BAJROVIĆ

Priroda je ovdje bila vajar, i gdje god  putnik namjernik stao, biće mu pred očima zanosna panorama, prirodne ljepote, široki vidici, sudar kamena, vode i prostora.

Planina Trebova i danas nudi svoje nedostignute kutke smjelih ljudskoj nozi i radoznalom oku… Trebova i njene romantične zime i  njena jezera, Crno, Bijelo  i Tođevačko, te rijeka Hrčavka, ljepote pejsaža su idealno mjesto za izletnike i ljubitelje prirode, odmor i rekreaciju.

Posebno su atraktivni katuni u kojima tokom ljeta borave stočari iz doline Sutjeske.

Svaki posjetilac se zanese onim što je priroda ovdje stvorila – svaki predio, proplanak, svaka vizura, svaki kutak svojevrsni je motiv, počev od katunskog kamenjara do planinskih jezera pored kojih ovih ljetnih dana borave brojni izletnici i turisti iz svih krajeva naše zemlje.

Pririoda je ovdje bila vajar, pa je vjerovatno zbog toga, malo vajara koji se Trebovom nadahnuju. Nisu samo vrhovi Košute, Planika, Treskavca i Orufe, te katuni i rijeke najvrijedniji dragulji  planine Trebove, nego njena planinska jezera pored kojih ljetuju brojni gosti.

Putujući Trebovom uživo sam gledao divokoze u Ružin polju, srne, divlje svinje, zmije, šarane poskoke i orlove koji su se vinuli nebu pod oblake. Ova planina je obrasla gustom travom i  planinskim cvijećem i ništa više ne znam reći, nego da je ovdje nebeski raj za izletnike.

Zatečen sam tjeskobom u grudima od ljepote i dobrote… Trebove i njene tišine,  mračnog izazova, opijenosti.

Sa ove planine ponio sam samo cvijeće i bistre oči.

Na Trebovoj susrećemo brojne goste iz Trebinja, Gacka, Sarajeva, Nevesinja, Goražda, Foče, Višegrada, Tjentišta… koji su došli da  provode svoje slobodno vrijeme u prirodi i ljepoti planine.

Izet Čolo, Miralem Husilović, Refik Muhović, Refik Hajdarević, Ejub Fako, Semir Efendić, Zaim, Zuhdija i Zahid Bešović, Džemo Imamović, Muhamed Muslić, Enes Hajdarević, Munever  Šadinlija, Hadžira i Munib Čolpa, Omer, Esad i Salem Bajrović iz Sarajeva  i brojni drugi gosti bili su na Trebovoj, a  kupanja nije manjkalo na Bijelom jezeru na kojem smo vidjeli malo šatorsko naselje.

Pročitajte i:   BiH je jedina država bivše Jugoslavije koja nije potpisala sporazum o zaštiti migratornih ptica močvarica

Na planini Trebova bili su i naši Bosanci koji žive i rade u Americi, porodica Safeta Kovačevića. Na planini Trebovoj Azemina i Salem Bajrović, te Hadžira i Munib Čolpa su nas častili kafom i ručkom, dok  su na Tjentištu Jelena i Veselin Živanović nas počastili domaćim kajmakom, medom i rakijom šljivom.

Obišli smo Bijelo i Crno jezero  Na Crnom jezeru sam pecao  ribu i bilo je ulova – četiri komada, a Refik Muhović upacao je pet riba, dok je Refik Hajdarević ulovio tri ribe. Jezero je zaraslo u šašu  i veliku algu, pa je potrebno što prije da se ovom jezeru vrati stari sjaj. U jezeru ima jezerske pastrmke.

Crno jezero  se nalazi na pješčarskoj kotilini sjeverozapadnih padina Zelengore, ispod Videža, vrbničkih koliba i Ružin polja, na nadmorskoj visini od 1.450 m. Kotlina jezera je jajolikog oblika, a dužina je između 80 i 90 metara, sa dubinom od 1 do 1.5 metar. Obala jezera je močvarna, crni humus pokriva ne samo obalu, već i dno,  pa je zbog toga jezero i dobilo ime.

Bijelo jezero  je smješteno u   šumovitom kraju sjeverozapadnih padina Zelengore, okruženo vrhovima planina Orufe i masiva planine Trebove sa visovima, na nadmorskoj visini od 1.417 metara.  Jezero je okruglog oblika, sa prečnikom oko  50 metara, maksinalne dubine je 4 metra. Na dnu jezera je pločasto bijelo kamenje sa pijeskom. Ugodno je za kupanje i ovo jezero posjećuju brojni ljubitelji prirode i kupači. U jezeru ranijih godina bilo je potočne pastrmke, ali su je uništile vremenske nepogode – zimi usovi.

Prošao sam i niz kanjom Hrčavke  i Sutjeske. Kanjon Hrčavke, u gotovo u nepristupačnom dijelu gdje ljudska noga rijetko zalazi, nalazi se i vodopad Skakavac. Iz nepristupače stijene izvire  hladna voda  koja pada u kanjon.

Pročitajte i:   Vijeće Evrope: BiH da ubrza sve procese i trajno zaštiti Gornju Neretvu

Ako ste neodlučni gdje otići na izlet ili provesti dio godišnjeg odmora, nećete pogriješiti zaputite li se do Nacionalnog parka “Sutjeska”, gdje ćete uživati u brojnim prirodnim ljepotama, te  kupati u velikom bazenu na Tjentištu.

Ukoliko ste više za lagane šetnje, bez osvajanja  zahtjevnih vrhova, Maglića, Volujaka, Stoga, Bregoča, posjetite neko od divnih jezera, Orlovačko, Jugino, Crno i Bijelo, te jezera na Donjim i Gornjim barama, kao i planinu Trebovu, Dragoš sedlo, Prijevor, prašumu Perućicu…

Pored ovih značajnih vrhova, postoji više kraćih smjerova koji vode uz rijeku Sutjesku.

Na Tjentištu najvrijedni biser u nizu prirodnog blaga je Perućica, zaštićeni prirodni rezervat i jedna od najočuvanijih evropskih prašima. U srcu Perućice nalazi se vodopad Skakavac visok oko 75 metara.

“Za turiste,  planinare, ljubitelje prirode i posjetioce Nacionalni park “Sutjeska” nudi i Sportsko rekreativni sportski centar sa terenima za odbojku, mali i veliki fudbal, košarku sa rekreativnim kupalištem Jezero površine 16000 m2 i uređen kamp na samoj obali rijeke Sutjeske. Hotel Mladost ima na raspoolaganju optimalne uslove za održavanje brojnih skupova i drugih sadržaja, te boravak sportista i gostiju, održavanje kampova. Vrata  parka  otvorena srca dočekuju sve goste. Turistička ponuda NP Sutjeska pored navedenog  obuhvata i lagane šetnje obroncima Zelengore ili stazama oko njenih sedam jezera – “gorskih očiju””, kaže Dejan Pavlović direktor parka koji je pasionirani planinar i veliki ljubitelj prirode i planina.

One thought on “Putujući planinom Trebovom i kanjonom Hrčavke: Netaknuta prirodna ljepota

  • 31. Augusta 2016. at 23:54
    Permalink

    Divan clanak, a slike jos ljepse. Hvala lijepo od Bojana i Sretena na konjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.