Najnovije vijestiReportaže

Na Zelengori završeni “Dani borovnice”

Pokisle djevojke na Donjim BaramaPiše: Ismet BAJROVIĆ

U organizaciji  turističke zajednice opštine Foča i Nacionalnog parka „Sutjeska“, izletom na prelijepo zelengorsko jezero Donje Bare, u nedelju 7. avgusta, je završena tradicionalna manifestacija „Dani borovnice“.

Po zelenim proplancima Gornjih i Donjih bara, brojni izletnici iz Foče i Tjentišta su  po kiši brali plave plodove borovnice, koje su ove godine dobro rodile na Zelengori i njenim obroncima,  a u toku dana, na zajedničkom ručku na Donjim barama, pridružili su im se i učesnici planinarske akcije „Jezera Zelengore“, koji su bili sastavni dio „Dana borovnice“.

Berači borovnica na Donjim barama ubrali su i razno ljekovito bilje kojeg na ovim prostorima takođe ima u izobilju. Na Donjim Barama sa beračima borovnica družili su se  Ljeposava Đajić, direktorica Turističke organizacije opštine Foča i Dejan Pavlović, direktor  NP “Sutjeska“, te ljubitelji prirode Sabiha i Ramiz Gušo iz Sarajeva.

Bila je ovo manifestacija lijepog  druženja berača borovnica  i planinara uz obale jezera Donje Bare u NP „Sutjeska“.

U nedelju  na Donjim barama  vrijeme nije bilo naklonjeno za berače borovnica, jer je gusta magla opasala planinu,  često je padala i jaka kiša, pa su berači borovnica morali se skloniti u  lovačku kuću na Donjim barama.

Više od 50 planinara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije učestvovalo je  u  tradicionalnom pohodu  „Jezera Zelengore“ koji su obišli  Orlovačko, Kotlinačko, Štirinsko  i Jugovo jezero, te jezera Gornje i Dornje bare. Oni su u nedelju prepješačili dug put  sa Zelengore preko Uglješinog vrha, Bregoča najvećeg vrha na Zelengori visokog 2014 m, te preko Sedla, Javorka, Planinice, do Gornjih i Dornjih bara. Bio je to uzbudljiv i naporan put  kojim su prešli učesnici marša.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

“Više od 50 godina se bavim planinarstvom. Obišao sam brojne gradove i planine širom bivše Jugoslavije.  Ovdje u NP Sutjeska je prelijepa priroda. Danas nam je malo kiša poremetila plan, ali nije poremećeno druženje u lovačkoj kući na Donjim barama”, kaže Miladin Starović iz Foče.

“Cilj ove manifestacije je promocija Turističke organizacije opštine Foča i promocija prirodnih ljepota NP „Sutjeska“. Manifestacija „Dani borovnice“ je tradicionalnog kraktera i održava se svake godine u prvoj sedmici avgusta pod pokroviteljstvom opštine Foča i Turističke organizacije. Cilj ove manifestacije je promocija turističkih potencijala opštine Foča, prvenstveno Nacionalnog parka „Sutjeska“, ali i drugih destinacija na kojima učesnici mogu brati borovnice, šumsko voće i ljekobilje. Uporedo sa manifestacijom  „Dani borovnice“ planinarsko društvo „Zelengora“ organizuje akciju „Jezera Zelengore“  koja traje dva dana”, rekla je  direktorica Turističke organizacije Ljeposava Đajić.

Za sve učesnike na Donjim Barama  obezbjeđen je ručak – vojnički pasulji i sokovi. Ljubitelji prirode na Donje bare donijeli su sa sobom dosta hrane, te rakije šljive i uz bogatu trpezu nastavilo se druženje. Prvi čovjek prirodnih resusa i lovstva u NP Sutjeska Miloš Živanović i lovočuvar Vojislav Vladičić su nas dočekali sa kafom i rakijom.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Inače, za mnoge  Fočake berače šumskih plodova, te pečurki i gljiva, ovo je  jedan od osnovnih izvora za preživljavanje.

Nacionalni park „Sutjeska“ – predstavlja najznačajniji dio  turističke ponude opštine Foča, koji u svom sastavu ima prašumu Perućicu, planine Zelengoru, Videž, Trebovu, Planinicu, Volujak, Vučevo, sedam glečarskih jezera, bogato kulturno istorijsko nasljeđe iz različitih vremenskih epoha, sportsko-rekreativni centar i smještajne kapacitete.

Kako nam je rekao Dejan Pavlović, direktor NP „Sutjeska“ iduće godine će se planirati obnova motela na Donjim barama koji je u toku minulog rata potpuno uništen. Dobro bi bilo da neke od humanitarnih organizacija i nadležna ministarstva pomognu obnovu motela na Donjim barama, jer su u njemu boravili brojni političari bivše Jugoslavije, pa i drug Tito.

Na Donim i Gornjima barama ima dva prelijepa jezera koje bi trebalo poribiti za održavanje tradicionalnih turnira u ribolovu i druženje sportista na obalama ovih jezera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.