KrivolovNajnovije vijesti

Stop krivolovu na prepelicu

Ilustracija

Iako je zvanično sezona lova na prepelice tek počela, tokom praćenja lovnih aktivnosti koji obavljaju naše organizacije na širem prostoru Bosne i Hercegovine, zabilježeni su brojni primjeri korištenja vabilica. Posebno je intenzivno korištenje vabilica na na prostoru Lijevča polja, u Posavini, Semberiji, kao i na kraškim poljima od Trebinja do Bosanskog Petrovca.

Ovim putem upućujemo zahtjev nadležnim ministarstvima, inspektorima i odgovornim lovačkim savezima i udruženjima da u skladu sa propisanim obavezama spriječe krivolov na prepelicu korištenjem vabilica i drugih zakonski nedozvoljenih sredstava. Također, pozivamo sve druge pojedince i organizacije da u slučaju krivolova na prepelicu ili pronalaska za lov nedozvoljenih sredstava poput mreža za hvatanje ptica, elektronskih vabilica i sl,  iste radnje odmah prijave nadležnim inspekcijama ili našim udruženjima.

Prepelica (Coturnix coturnix) je vrsta iz reda divljih koka koja se gnijezdi se na prostoru zapadnog Palearktika od Engleske i Španije na zapadu do jezera Bajkal u Rusiji na istoku, uključujući i usku zonu na sjeverozapadu Afrike. Prema podacima BirdLife International evropska populacija prepelice u zadnjih 40 godina je opala za više od 50 %. Zbog navedenog stanja ova vrsta je zaštićena u najvećem broju evropskih zemalja kao što su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Njemačka, Estonija, Irska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Mađarska, Holandija, Poljska, Slovenija, Slovačka, Finska, Švedska i Velika Britanija.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Prema posljednjim istraživanjima procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini gnijezdi između 5 000 i 10 000 parova prepelice. Uz konstantan pritisak u vidu loših praksa upravljanja i intenzivnog uništavanja staništa, loših zakonskih rješenja, manjka inspekcije na terenu i korištenja nedozvoljenih sredstava u lovu, uvjetovali su da je naša matična populacija svakim danom sve više ugrožena.

S obzirom da je zakonom loše uređeno vrijeme lova ove vrste, od 1. avgusta i traje do 30. septembra, kada sezona gniježđenja još uvijek nije u potpunosti završena, na velikom udaru se nalazi naša matična populacija prepelice. S druge strane, masovno korištenje elektronskih vabilica, što zakonski nije dozvoljeno, uvjetuje da se privlači veliki broj jedinki koje postaju laka meta. Ovako neselektivno i prekomjerno ubijanje mogli bi dovesti u poziciju da se brojnost ove vrsta u narednim godinama smanji u toj mjeri da će biti potrebno uvesti stroge mjere zaštite.

Napominjemo da je krivolov jedan od najvećih pritisaka na ptice, jer pored nekontrolisanog smanjenja brojnosti pojedinih vrsta, istovremeno za posljedicu ima stradavanje drugih nelovnih vrsta, među kojima i mnoge ugrožene i zakonski zaštićene vrste.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

U narednom periodu organizacije potpisnice ovog saopštenja kroz kampanje i druge javne istupe nastavit će borbu protiv krivolova u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.