EkologijaNajnovije vijesti

Rijeke na području Sarajeva zbog zagađenosti nisu za kupanje

kupanje u sarajevskim rijekama opasno vode pune bakterijaDodatak administratora: Iako je ribolovna osnova izrađena za vode Kantona Sarajevo pokazala da su ribe zaražene bakterijskim infekcijama, iako je preporuka za rijeke Bosnu i Stavnju od struke da se na njima ne obavlja rekreativni ribolov zbog zagađenje istih, iako su, evo, nadležni konstatovali sa su vode u Kantonu Sarajevo  FEKALNE VODE, molba Sportsko ribolovnog saveza Kantona Sarajevo  (u osnivanju) da se snize cijene naknada koje ista plaćaju nije do danas razmatrana, a poslana je prije skoro dva mjeseca. “Da li vratiti (fekalne) vode Kantonu?”, pitanje je koje je sve aktuelnije među sarajevskim ribolovnim udruženjima.

Slijedi vijest o bakteriološkom stanju voda (šteta što nije rađena i hemijska analiza koja bi, siguran sam, bila još katastrofalnija.)

Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je, u sklopu svojih redovnih aktivnosti i preventivno zdravstvenih razloga, izvršila ispitivanje kvaliteta vode u vodotocima Kantona Sarajevo. Ispitivanje je pokazalo da vode u rijekama na području Kantona Sarajevo nisu za kupanje, potvrdio je Feni ljekar u Službi za zaštitu i unapređenje životne sredine Zavoda za javno zdravstvo KS Zlatan Hamza.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Istakao je kako je “osnovni cilj bio ispitivanje kvaliteta vode u rijekama KS kao i da se stvori uvid u mogućnost korištenja ovih voda za kupanje i rekreaciju građana”.

Ispitivanje se vršilo na vodotocima: rijeke Miljacka na lokalitetu Bentbaša, Zujevine – lokalitet Blažuj, Bosne kod Rimskog mosta, Željeznice na Ilidži – u centru Ilidže, Dobrinje u naselju Dobrinja i Mošćanice prije ušća u rijeku Miljacku, kazao je Hamza.

On je naglasio kako je “stručni tim Zavoda za javno zdravstvo KS izvršio terensko snimanje uzorkovanih riječnih vodotokova 13. jula”.

“Izvršeno je šest ispitivanja na navedenih šest rijeka i na ukupno osam mikrobioloških pokazatelja. Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzoraka voda iz rijeka Kantona Sarajevo konstatujemo svježe fekalno zagađenje kod ispitivanih rijeka”, kazao je Hamza.

Uglavnom to pokazuje veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao Escherichia coli i Enterococcus species što nam ukazuje da voda u vodotocima nema odgovarajući kvalitet s obzirom na mikrobiološke pokazatelje i prisustvo patogenih mikroorganizama, koji kao takvi predstavljaju higijensko epidemiološku opasnost po zdravlje ljudi, precizirao je Hamza.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Naglasio je kako “bolesti kojima su izložene osobe koje se kupaju u zagađenim rijekama ili osobe koje koriste rijeke u rekreacione svrhe potiču od patogenih mirkoorganizama koji se tu nalaze”.

“Međutim, osim njih tu je prisutno dosta parazita i virusa, koje mi ne kontrolišemo, ali pod pretpostavkom gdje se nalaze ove bakterije vrlo vjerovatno se nalaze i ovi ostali patogeni mikroorganizmi”, kazao je.

Bolesti koje se mogu dobiti kupanjem u ovakvim rijekama su obično one koje se prenose fekalno oralnim putem, a to su gastroenteritisi, hepatitis A, konjuktivitis te ostale gljivične i parazitarne bolesti sa manifestacijama na koži, sluznicama. Ako se popije kontaminirana voda parazitima dolazi do infestacije, odnosno do ulaska parazita u probavni trakt, upozorio je Hamza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.