EkologijaNajnovije vijesti

Ispitivanje stavova kandidata i kandidatkinja o temama životne sredine

izbori-2016Centar za životnu sredinu se obratio strankama, koalicijama i nezavisnim kandidatima i kandidatkinjama u Bosni i Hercegovini koji su u borbi za podršku i glasove građana i građanki na lokalnim izborima 2016. godine. Dostavili smo im pitanja iz oblasti životne sredine i održivog razvoja koja smatramo da su od velike važnosti za razvoj i budućnost lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Pitanja su iz oblasti energetike, korištenja i upravljanja prirodnim resursima kao što su voda, prostor i rudna bogatstva.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu: „Jedno od osnovih pitanja koje smo postavili je da li kandidati i kandidatkinje u svojim programima uopšte imaju uvrštenu zaštitu životne sredine. Vrijeme je da se ovom pitanju posveti ozbiljna pažnja i da jasno građani i građanke znaju ko je kako planirao da upravlja resursima i zdravljem ljudi“.

Želimo da informišemo građane i građanke o stavovima i namjerama kandidata i kandidatkinja po ovim pitanjima, jer su to potencijalno osobe koje će u naredne četiri godine u ime nas donositi odluke i na taj način kreirati političko, ali i ekonomsko okruženje u svojim zajednicama, koje će biti pogodno za zdrav život ili ne. Odgovori će nam pomoći da procijenimo u kojim bi se lokalnim zajednicama u naredne četiri godine mogao očekivati koliki angažman lokalnih vlasti na temama koje se tiču životne sredine.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno poribljavanje Sane i Sanice

Namjera nam je da o odgovorima koje dobijemo upoznamo javnost putem medija i društvenih mreža u danima prije 2. oktobra. Javnost ćemo informisati i o kandidatima i kandidatkinjama koji nam ne dostave odgovore.

Koristimo ovu priliku da se pridružimo pozivima političkim subjektima da poštuju zakonske odredbe o oglašavanju u toku predizborne kampanje. U trenutnoj predizbornoj kampanji se može primijetiti da veliki broj političkih subjekata krši odredbe Zakona o oglašavanju, što smatramo neprihvatljivim.

“Ukoliko ne poštuju zakonske odredbe u toku predizborne kampanje, kada pokušavaju da se predstave u najboljem svjetlu i dobiju naklonost i glasove građana, šta možemo očekivati od njih ukoliko budu izabrani na izborima i budu u prilici da direktno utiču na provođenje zakona”, istakla je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Pozivamo nadležne opštinske i gradske komunalne i inspekcijske službe da provode zakonske odredbe i izriču kazne za neodgovorne učesnike predizborne kampanje, jer u suprotnom i oni krše zakone koje nalažu da se prekršioci moraju kazniti. Pozivamo i građane i građanke da nadležnim službama prijave slučajeve nedozvoljenog oglašavanja.

Podsjećamo da je plakatiranje dozvoljeno samo na za tu namjenu određenim površinama, a da je zabranjeno na zgradama institucija, zdravstvenim ustanovama, grobljima, spomen-parkovima, spomenicima, muzejima, zaštićenim objektima, školskim ustanovama, vjerskim objektima, komunalnim objektima i uređajima u javnoj upotrebi, javnoj rasvjeti i drvoredima.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.