Najnovije vijestiTakmičenja

Jezero Starača: U dva naredna vikenda dva takmičenja u ribolovu

stukaJezero Starača u Ilijašu koje je, zahvaljujući članovima Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, od deponije smeća postalo popularna i poželjna ribolovna destinacija, naredna dva vikenda će biti mjesto gdje će štapove “ukrstiti” pedesetak ribolovaca.

Od 7. do 9. oktobra, na jezeru će 7 ekipa sa dvadesetak takmičara učestvovati na 2. Carp kupu “Starača 2016” na takmičenju u lovu šarana i amura, a u narednu nedjelju, 16. oktobra, “Stream Tackle & Iggy vobleri” kup u lovu grabljivica umjetnim mamcima sa obale će dovesti 30-ak ribolovaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Jezero koje do prije tri godine nije imalo riba većih od 30-ak cm je već postalo prepoznatljivo po kapitalnim ulovima šarana i štuka. U jezero su ubačeni šarani preko 20 kilograma, a štuke dostižu težine preko 8 kilograma.

“Takmičari koji će učestvovati na Carp kupu su odlučili da se novac prikupljen od kotizacija usmjeri u jesenje poribljavanje jezera kalifornijskom pastrmkom za izlova, čime će omogućiti i kolegama koji se takmiče vikend poslije njih bolji ulov. Na jezeru nema propisane zabrane ribolova, a sezona prestaje kada površina jezera zaledi. Na jezeru je sistem ribolova još uvijek “uhvati i pusti” i zahvaljujući tome smo uspjeli sačuvati ribu koju smo u ove tri godine ubacili u jezero. U narednoj sezoni planiramo dozvoliti našim članovima da neke minimalne količine mogu odnijeti kao ulov, o čemu će ribolovci biti na vrijeme obavješteni”, rekao je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja “Bistro!”

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.