EkologijaNajnovije vijesti

У ријеци Укрини поново има ракова!

rak-na-ukrini-672x372Риболовац Савко Пећић испод висећег моста у насељу Босански Лужани у општини Дервента упецао је рачића којег више од 15 година није било могуће пронаћи у ријеци Укрини.

Прије неколико година ракови из Укрине су једноставно нестали, а било их је много, чак и за лов.
Зашто и како су нестали, нико се овом појавом није бавио озбиљно и научно, а углавном тврдило се да је ријеч о загађењу ријеке Укрине.

Ријека Укрина не спада у ријеке која протиче кроз јако загађене просторе, тј. савремену индустрију и тешке загађиваче. Нестанак ракова ради тога није баш поуздана тврдња без значајних изучавања. Није Укрина једина ријека у којој су ракови нестали. Тврди се да су ракови из рјечица нестали због тога што их је уништила такозвана “америчка куга“. Ново обнављање и почетак развоја је дуг период, који траје у циклусу од 15 година. Ово би отприлике важило и за Укрину, негдје је баш отприлике толико година од кад је нестао рак из Укрине.

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

Ипак, понегдје се ракови и Укрини појављују, што значи да се обнављају.

“Приликом пецања испод висећег моста у Босанским Лужанима сасвим случајно упецао сам малог рачића. С обзиром да се ракови, углавном хране од отпадака риба, трулежи и сличног, овај се управо закачио ногом на удицу, за репић од бјелице намјењен као мамац за рибе грабљивице. Тако сам га извукао из воде, усликао и опет вратио у воду. Ако има један, онда их има још, па нека се обнављају и употпуне фауне у Укрини.”, peкao je Савко Пећић.

Извop:  “Независне новине“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.