Najnovije vijestiOstale vijesti

Ahmet Hodžić iz Donjeg Vakufa više od 55 godina bavi se ribolovom

Ahmet Hodžić (65) iz Donjeg Vakufa više od 55 godina bavi se ribolovom i jedan je od najstarijih sportskih ribolovaca u gradu na Vrbasu. Član Sportskog ribolovnog društva “Vrbas” ribolovom se, kako kaže, počeo baviti još od djetinjstva, davne 1960. godine, a na prvom takmičenju nastupao je 1965. u Gornjem Vakufu.

Trener mladima

– Do sada sam u svojoj ribolovnoj karijeri osvojio više od 100 diploma i medalja, a kao najdražu mogu izdvojiti onu iz 1987. godine, kada sam u Bezdanu osvojio treće mjesto na Prvenstvu Jugoslavije. Tu medalju i taj osjećaj kada sam osvojio treće mjesto, nikada neću zaboraviti – rekao je Hodžić.

Dodaje da je četiri puta bio u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ali da mu je najdraži dio ribarske karijere bio kada je bio trener mladih ribara iz Donjeg Vakufa.

– Mlađe kategorije koje sam trenirao, šest puta su bile osvajači Prvenstva BiH i imale su više od 25 medalja s državnih prvenstava. Svoje ribolovno znanje prenio sam na mlade i to je moj najveći ponos, jer na njima svijet ostaje – kazao je Hodžić.

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Zanimacija i sport

Dodaje da ribolov nije samo uhvatiti ribu nego je to, kako kaže, zanimacija, hobi, rekreacija i sport, a ujedno predstavlja i brigu o prirodi, o vodi i podvodnom svijetu.

– To je najbolji način da se opustite i uživate u prirodnim ljepotama koje nam pružaju bogatstvo i raznolikost naših krajeva. Boravak u prirodi važan je za smanjivanje negativnog utjecaja savremenog načina života i rada – rekao je Hodžić.

Uspješan i sin Adnan

Ahmet ističe da je njegov sin Adnan uz njega zavolio ribolov i da je do sada osvojio velki broj medalja i priznanja.

– Ponosan sam na činjenicu da je Adnan bio trostruki prvak BiH u ribolovu. Dugogodišnji je član SRD “Vrbas” – rekao je Hodžić.

Autor: A. VREBAC – avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.