Iz regijeNajnovije vijesti

Ulov za pamćenje: Ne znamo koliko je teška, vaga se raspala

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane, Marku (vlasniku broda) i Andriji, dobro se posrećilo

Tijekom jučerašnjeg koćarenja na par milja južno od otoka Glavata posadi korčulanske Adriane, Marku (vlasniku broda) i Andriji, dobro se posrećilo. Na dubini od oko 160 metara u njihovu povlačnu mrežu-koću uletila je trofejna ribetina žutuga dračorepka ili šiba čavlara (Dasyatis centroura) iz porodice žutuljki (Dasyatidae), objavio je na svom Facebooku Ivica Trojanović.

Riba je poznata pod raznim imenima npr. viža velika, žutulja čavlara, veliki šunj ili tal. Mattana, i dr. Dužine je do 4 m, obično oko 1-1,3 metra, te širine tjelesne ploče do 2,1 metra, težine do 200 kilograma.

Najveći službeno zabilježeni primjerak ( koliko sam uspio pronaći) ulovljen je 1953. u Hvarskom kanalu i bio je dug 396 centimetra. Primjerci duži od 2-3 metra su rijetki u Jadranu i to uglavnom u srednjem i južnom dijelu, a živi i u Mediteranu (osim Crnog mora) te zapadnom i istočnom Atlantiku. Lovi se najčešće koćom te rjeđe parangalom. Česta je jedino na ribarnicama u Maroku, dok je kod nas srednji godišnji ulov tek nekoliko tona.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Hrani se ribom, rakovima i glavonošcima a u toplijim mjesecima koti do 4 mlada. Ne uživa posebnu zaštitu i kao ulov je rijetka kod nas.

Na repu ima jednu ili dvije harpunasto nazubljene bodlje kojih se treba čuvati zbog otrovnosti.

Nisu je uspjeli izvagati

Markova i Andrijina žutulja je bila duga 380 centimetra i široka 210 centimetara.  Pokušaj vaganja nije uspio jer se je vaga nosivosti 200 kilograma jednostavno raspala, a da riba nije ni blizu bila u zraku pa ostaje tek procjena velikog broja znatiželjnika na orebićkoj rivi da se radi o težini između 250-300 kilograma. Sama utroba, želudac i jetra, je težila preko 30 kilograma.

Glavatska žutulja je noćas jedva ukrcana u kamion, a namijenjena je talijanskim trpezama.

Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.