Najnovije vijestiOstale vijesti

VIDEO: Lukavac sa JP Srepča i susjednim općinama kreće u spašavanje akumulacije Modrac

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić, danas je održao zajednički sastanak sa predstavnicima JP “Spreča” i predstavnicima općina Živinice i Tuzla, a na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji ove tri općine po pitanju zaštite akumulacije Modrac koja je od velikog značaja za cijeli Tuzlanski kanton.

“JP “Spreča” kao korisnik akumulacije Modrac i kao društveno odgovorna, ekološki osviještena firma odazvala se ovom sastanku gdje ćemo dogovoriti neke smjernice koje će imati za cilj da u narednom periodu iznesemo konkretne prijedloge kako bi svako u svom domenu djelovanja doprinio da akumulacija Modrac bude čista i da sačuvamo ono što nam je jako važno”, kazao je Suad Hasanović, direktor JP “Spreča”.

Prema riječima načelnika Edina Delića, cilj je vratiti stari sjaj akumulaciji Modrac, ali će biti neophodno uložiti velike napore kako bi se to i ostvarilo.

“Pred nama je maraton, odnosno, jedna velika bitka da se ovoj akumulaciji vrati stari sjaj. Razgovarali smo o modalitetima naših interesa i saradnje, te očekujemo da u narednoj fazi idemo i prema Vladi TK. Vjerujem da ćemo doći do zajedničkog koncenzusa kako kratkoročno u smislu zaštite ribljeg fonda i zaštite obale, tako i dugoročno u smislu davanje jazeru Modrac nekih funkcija koje danas nema. Radi se o jednom od najvažniji resursa razvoja i vrijeme je da to ova generacija prepozna, dodao je Delić.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Želja za dobrom saradnjom iskazana je i od strane predstavnika općina Živinice i Tuzla po pitanju učešća u zaštiti akumulacije Modrac.

“Jako nam je bitno da učestvujemo u zaštiti akumulacije Modrac koja se dobrim dijelom naginje na općinu Živinice. Mi smo uradili postrojenje, tretman otpadnih voda i to je jedan korak ka zaštiti akumulacije Modrac. Cilj je da radimo i druga postrojenja oko jezera i da sarađujemo sa općinama Lukavac i Tuzla.”, istakao je Asmir Nišić, predstavnik općine Živinice.

“Govorili smo o zajedničkim planovima i budućnosti hidroakumulacije Modrac s obzirom da je ona veoma značajan privredni potencijal za sve općine u TK. Cilj nam je razmjena iskustava, te usaglašavanje prostornih planova, analiza kod donošenja budućih pravaca razvoja vezano i za snabdijevanje vodom, zaštite ljudske okoline, kao i onih parametara koje je društvena zajednica postavila pred nas kao zajednički zadatak.”, dodao je Almir Šuta, sekretar gradske uprave Tuzla.

Izvor: lukavacki.ba

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.