Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Udruženje “Bistro!” Sarajevo: Počela prodaja ribolovnica

Obavještavamo sve ribolovce da je počela prodaja ribolovnih dozvola za ribolovno područje 6 (vode na teritoriji opštine Ilijaš).

Cijena dozvola je određena Zakonom o slatkovodnom ribarstvu (Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov), i iznosi:

Član 11.
Visina nadoknade za godišnju dozvolu utvrđuje se u iznosu od:
1. 100,00 KM za državljane Federacije i strane državljane sa stalnim prebivalištem u Federaciji od 19 do 65 godina života;
2. 50,00 KM za državljane Federacije i strane državljane sa stalnim prebivalištem u Federaciji od 14 do 18 i preko 65 godina života, penzionere i osobe sa invaliditetom
3. 25,00 KM za državljane Federacije i strane državljane sa stalnim prebivalištem u Federaciji do 14 godina života.

Visina nadoknade za dnevnu dozvolu za državljane Federacije i strane državljane utvrđuje se u iznosu od:
1. 10,00 KM za ribolov svih vrsta riba osim salmonidnih;
2. 20,00 KM za ribolov salmonidnih vrsta riba;
3. 80,00 KM za ribolov u ribolovnoj zoni – poseban revir.

Visina nadoknade za vikend dozvolu za državljane
Federacije i strane državljane utvrđuje se u iznosu od:
1. 20,00 KM za ribolov svih vrsta riba osim salmonidnih;
2. 40,00 KM za ribolov salmonidnih vrsta riba;
3. 150,00 KM za ribolov u ribolovnoj zoni-poseban revir.

Pročitajte i:   (VIDEO) Visoke temperature prouzrokovalo pomor ribe u Ribarskoj oazi Lađenici u Dobroševićima

Ribolovci, članovi Udruženja “Bistro!” će imati pravo na jezeru Starača odnijeti ulov (u periodu kada na jezeru nije zabrana ribolova) i to:

  • 1 štuka do 2 kilograma mjesečno
  • 1 šaran do 2 kilograma mjesečno

Ribolovci će biti dužni ulov prijaviti nekom od ribočuvara i evidentirati ga u ribolovnoj dozvoli. Neprijavljeni i neupisani ulov, a koji bude zatečen kod ribolovca, prouzrokovaće sankciju u vidu zabrane ribolova na jezeru Starača.

Ribolovci, članovi udruženja sportskih ribolovaca – potpisnica Sporazuma o zajedničkim režimima ribolova na nivou FBiH i članovi udruženja sportskih ribolovaca sa područja Kantona Sarajevo koji imaju kupljene godišnje ribolovnice od nekog Udruženja potpisnika Sporazuma o zajedničkim režimima ribolova na nivou FBiH imaju pravo loviti na otvorenim vodama našeg ribolovnog područja bez doplate, a na jezeru Starača za jednu kupljenu dozvolu od 10 KM ostvaruju pravo na dva izlaska na vodu (5 KM po izlasku).

Ujedno obavještavamo ribolovce da dozvole od 50 KM koje su kupljene od Udruženja-korisnika ribolovnog prava mimo zakonskog okvira neće biti akceptirane na vodama našeg ribolovnog područja, te stoga molimo Udruženja da poštuju Zakon o sl. ribarstvu i dozvole prodaju po cijenama koje su u njemu propisane. Obavještavamo udruženja i ribolovce da ne garantujemo da nećemo, ukoliko primjetimo da je to masovna pojava, podnijeti i prijavu nadležnom inspektoratu i Sportsko ribolovnom savezu FBiH. U ovakvim slučajevima, ribolovci će biti dužni platiti punu cijenu dnevne dozvole za taj izlazak na vodu (10 KM).

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Za ribolovce koji nisu članovi Udruženja “Bistro!” još uvijek vrijedi potpuni C&R, s tim što će se uskoro i ovaj segment vjerovatno urediti na drugačiji način.

Dozvole možete kupiti u Sarajevu od Adnana Osmanagića na telefon 061-201-620  i u Ilijašu od Kemala Avdića na telefon 062-183-885.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.