Najnovije vijestiUlovi

U rijeci Bosni u Mravićima: Ulovio soma od 48 kilograma

Mladom ribaru, inače uposleniku jedne zaštitarske agencije Mustafi Ogriću iz Kraševa posrećilo se u utorak naveče kada je u rijeci Bosni na lokalitetu Kulina u Mravićima upecao soma teškog 48 kg.

“Predveče sam sa rođakom i amidžom došao na Kulinu da malo zabacimo. Noć je bila mirna i lijepa. Više od dva sata nije nas ništa išlo, kad odjedanput zatrese štap. Soma sam “digao” na mamac trister (varalica, umjetna ribica) sa strunom od 0,26 mm. Više od dva sata sam se mučio da ga izvadim i eto, hvala Bogu, uspio sam. Bio je tako jak i težak da je bila umjetnost izvući ga iz vode na obalu”, ispričao je Mustafa.

On, inače, potiče iz ribarske porodice, odrastao uz obale rijeke Usore, pa je sa ocem, rahmetli Feridom, takođe ribario. Sjeća se da je kao dječak na istom mjestu (Kulini u Mravićima) bio prisutan kada je njegov otac upecao također soma, ali upola lakšeg.

Inače, rijeka Bosna na ovom lokalitetu ima najveću dubinu u cijelom svom toku. Ovdje je ona duboka više od dvadeset metara, a njeno korito na lokalitetu Kulina obiluje stijenama, pa ribari tvrde da se u njenim dubinama, među stjenovitim pločama nalaze pravi kapitalci

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Bez obzira što su nam rijeke zagađene, poznavaoci riječnog ribljeg fonda ove rijeke kažu da je nakon majskih poplava 2014. godine u rijeci Bosni ipak ostao riblji fond, pa se u njenim vodama još može naći različitih riba među kojima dominiraju bjelica, klen, smuđ, šaran i som.

Vikendom na obale Bosne na Kulini dođu ribari iz okruženja i šire regije, ne bi li štagod ulovili.

Izvor: oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.