Najnovije vijestiReportaže

Udruženja “Mladica”: Uzgajaju mladicu za poribljavanje Vrbasa

“Samo nas pustite da radimo”, prve su riječi Pere Pavlovića, člana i osnivača Udruženja za uzgoj i zaštitu salmonidnih i autohtonih vrsta riba “Mladica”, kada smo ga pitali o aktivnostima Udruženja.

Pero Pavlović, proslavljeni snimatelj i režiser iz Banjaluke, pored kamere, ima još jednu strast. Ribolov i ljubav prema prirodi. Sa par prijatelja osnovao je Udruženje i dao se u posao. On i još nekoliko entuzija sta pokušavaju da poribe rijeku Vrbas, i to ribom mladicom. Da MLADICOM!

“Zato što je to nešto najvrednije što će se desiti našem Vrbasu i gradu. Ako uspijemo, naravno reče kroz smijeh” i započinje priču:

Ovako, mi smo mala sekta koja želi da poribljava Vrbas ribom mladicom. Dobili smo od momka koji drži ribnjak na Subotici (Ogi se zove) ispust iz ribnjaka na korišćenje. Skupili smo love između sebe, platili bager da malo prokopa, kako bi dobili na dubini, udarili stubove i stavili žicu. Ostalo je još da pregradimo ulaz i izlaz. Moramo sve to uraditi zbog vidre, koja je potencijalna opasnost. Kad to završimo, slijedi izlov par jedinki mladice iz Vrbasa i prebacivanje u taj uzgojni potok. Kada riba bude polno zrela, vrši se vještački mrijest i oplođena ikra se nosi u ribogojiliste SRD Banja Luka Klašnik. Tamo će se vršiti proces ispilanja ribica iz jajašca i držanja u ležnicama do određene veličine, oko 12cm. Jedan dio se ostavlja za formiranje matičnog jata, a drugi ako bog da ide u Vrbas. I tako u krug. Sve do momenta dok ne ostvarimo svoj san i cilj, a to je da napravimo svoje vlastito ribogojilište gdje bi imali sve na jednom mjestu”.

“Ovo što radimo je popriličan trošak i rizik. Želja nam je, a radićemo na tome, da kroz ovaj projekat vratimo mladicu u mjeri u kojoj je nekad bilo, oživimo našu rijeku kao i sve druge rijeke. Krajnji cilj, nam je  stalna zabrana ribolova u gradskoj zoni, u međvremenu poribljavanje tog dijela da bi za nekih 5 godina imali atraktivan revir u po grada, koji bi bio jedan segment turizma na rijeci Vrbas. Za ovo do sada, što smo uradili i što ćemo raditi, što sam ti napisao, imamo podršku SRD Banja Luka. Podržao nas je RK Buk i oni su nam partneri”.

Pero svoju priču završava sljedećim riječima:

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Živim za momenat da Vrbas poribim mladicom. Da se nagneš preko bilo kog mosta i gledaš ih dole kako se poredale, veća bi mi to nagrada bila, nego da osvojim nagradu na festivalu u Kanu.

Koliko puta pređete preko bilo kog mosta u gradu? Nagnite se preko pa pogledajte. Nećete vidjeti živog stvora u vodi!

Je li to normalno?? 

E to ćemo mi bratac promijeniti!

https://www.facebook.com/Udruzenje.Mladica/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.