Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Treće trovanje ribe u Spreči u ovoj godini!

U rijeci Spreči dogodilo se novo trovanje ribe. Dojavu smo dobili od sekretara Ekološko, sportsko, ribolovnog društva Drijenča, Osmana Hodžića koji nam je na mjestu događaja između ostalog kazao:

“Ne znam ni sam više šta da se radi. Kome se obratiti. Sve se isto ponavlja iz godine u godinu. Preostaje mi samo da nastavim sa borbom pa ćemo vidjeti dokle ćemo stići”, kazao je za Radio Gračanicu.

Ovo je već treće trovanje Spreče u ovoj godini. Prva dva puta dogodilo se tokom januara i februara, a naš sagovornik dodaje da se ispuštanje otrova u rijeku Spreču u pravilu vrši tokom vikenda kada se svi oni koji trebaju i mogu reagovati nalaze na odmoru.

Simptomatično je i to što se trovanje dešava skoro pa u identičnim intervalima pa je tako jedno trovanje zabilježeno tačno na današnji dan prije tri godine.

Inače, prirodno-zelenkasta i providna boja vode u Spreči je poprimila tamnu, skoro pa crnu boju uz veoma jak i neugodan miris, koji kako su nam kazali prisutni, podsjeća na benzol.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Dodajmo da smo tokom jučerašnjeg dana dobili informaciju od sekretara Hodžića da su federalni inspektori došli na mjesto događaja, gdje su se već našli inspektori iz gračaničke Policijske stanice. Prizori su bili tužni. Velike količine ribe su plivale oko pritoka gdje su tražile kisik i nešto čišću vodu.

Još jedno trovanje u nizu postavlja pitanje samo po sebi – dokle više ovako, ko će reagovati, da li se trovanje može zaustaviti i ko to može uraditi. U ovako komplikovanom sistemu gdje se nadležnosti između općinskih, kantonalnih, entitetskih, federalnih ili državnih institucija miješaju, preklapaju, ne zna se kome prijaviti, kako reagovati – jedino što ostaje jeste donkihotovska borba sve manjeg broja preostalih zaljubljenika u prirodu i rijeku Spreču.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.