Najnovije vijestiReportaže

U Nacionalnom parku “Sutjeska”

Divan pogled na jezero Dornje Bare

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Ovdje, u srcu pitome i nadaleko čuvene planine Zelengore, idealno je mjesto za odmor i rekreaciju, kao i prelijepa izletišta.

Planina je oduvijek privlačila planinare, ljubitelje prirode i planina. Planinu krase i jezera na Donjim  i Gornjim Barama koja se  nalazi pod strmim odsjekom Tovarnice kojim je zatvoreno sa dvije strane, a trećom stranom otvoreno prostranim livadama.

Jezero Donje Bare je na visini 1550 m, izduženo u pravcu istok-zapad, oko 200 m dužine i 140 m širine, izdubljeno u pješčarima. Voda je bistra i hrane ga izvori koji izviru na zapadnoj obali. Dornje Bare se prostiru  od podnožja Tovranice do M. Siljevica /1710 m). To su prostrane livade i pašnjaci obrasli  gustom planinskom travom. Planinski pejsaži Donjih i Gornjih Bara su ljupki i privlačni. Na padinama Uglješina vrha, Dobre, Adrova,  i Planinice vide se divokoze i srne. Sa svih brijegova, a posebno sa Vidikovca, otvaraju se veličanstveni vidici na jedinstvenu prašumu Perućicu, na vrhove Maglića i Volujaka. Ovo je divovska  panorama, prirode u koju vrijedi doći, takođe na Gornje i Dornje Bare, na kojim se nalaze prekrasna planinska  jezera.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Prije nekoliko dana na Dornjim i Gornjim Barama bili su turisti iz Njemačke, Italije, Francuske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Sarajeva i BiH… Sa ove planine posjetilac nosi  najtoplije utiske. Planinski vrhovi slični su nekoj bajci s kojih se pružaju na sve strane jedinstveno lijepi i daleki vidici. Ove prostrane oaze zelenila, na visoravni opkoljenoj  sivim kamenim grebenima, atrakcija su planine. Od Tjentišta udaljena je 21 kilometar. Planina mami posjetioce, pa nije ni čudo što se ovdje na padinama Dornjih i Gornjih Bara svakodnevno mogu vidjeti posjetioci iz cijelog svijeta.

Na Dornjim Barama ima planinarska kuća u kojoj se može prespavati ili boraviti više dana.  Motel koje je u toku minulog rata izgorio čeka donatore da mu vrate stari sjaj.

“Često posjećujem Nacionalni park „Sutjeska“ i njegove prirodne ljepote, kao što su Perućica, Maglić, Dernečište, Vučevo, Trebova, Dornje i Gornje Bare, Zelengoru i druge krajeve. Bio sam na Vidikovcu i više sati posmatrao prašumu Perućicu, Maglić, Volujak,  i gledao u  beskraj koji se pružao ispred mene”, kaže Enes Hajdarević – Hans iz Sarajeva.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.