Najnovije vijestiReportaže

Teferić na Trebovoj: Provod i uživanje u prirodi

Piše: Ismet  BAJROVIĆ

Trebova planina u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, smatra se jednom od najljepših planina u našoj zemlji.  Okolo gusta šuma, nepregledni pašnjaci i jezera Crno, Bijelo i jezera Dornje i Gornje Bare s kristalno čistom vodom ne ostavljaju ravnodušnim nikoga ko posjeti ovaj prirodni biser u Bosni i Hercegovini.

Na Trebovoj  se svake godine 2. avgusta održava tradicionalni Bosanski teferić na pločama u Lućkom katunu.

Teferič u ovom kraju je duga tradicija koja ima za cilj okupljanje stanovnika ovog kraja, to je izlet u prirodu u svrhu provoda  sa rodbinom i prijateljima, ali i okupljanje ljubitelja  prirode, te druženja sa stočarima na ovoj planini.

Tokom ljeta, Trebova oživi i postaje meta nomada – stočara, planinara, ljubitelja netaknute prirode i planine. Na ovoj planini 2. avgusta zatekli smo na više mjesta veliki broj izletnika iz  doline Sutjeske, Sarajeva, Gacka i Foče.

Džemo i Sabaheta Imamović iz Sarajeva su nas dočekali sa kafom i ručkom. Oni kažu da svake godine dolaze na odmor na Trebovu i da je ovo raskošna planina i izuzetno pogodna za odmor i duge pješačke maršute po brojnim vrhovima, Orufom, Košutom, Sniježnicom, Planinkom, Planinicom, Treskavcom…

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Ova planina je poznata po velikom broju izvora hladne planinske vode, a  najpoznatiji i najhladniji izvor je Palučak kojeg posjećuju svi putnici namjernici.

Na Trebovoj  bilo je stotinjak šatora  u kojima su smješteni  ljubitelji prirode iz Sarajeva, Enes Hajdarević – Hans, Ziza i Mensud Ožegović, Refik Muhović, Muharem Muhović, Smajl, Benjamin i Suad Kovačević, Izet Čolo, Omer Bajrović, Himzo Kaja, Ramo Ćedić, Mehmed Čolpa,  te berači borovnica.

Zuhdija, Zaim, Enver i Zahid Bešović, Ejub Fako, Ramo Kršo, uz dobrodošlicu su nam pripremili kafu i sok, a već nekoliko dana provode na Trebovoj i uživaju u prirodi.

Muhamed Muslić – Ćuza, Veselin Živanović, Munever Šadinlija, Salem Bajrović, Džemo Imamović, Munib Čolpa, Fadil Čolpa, sagradili su vikend kolibe u kojima se može boraviti tokom ljeta. Zato je Trebova planina odlična za kampovanje, a spavanje pod šatorima je udobno. U Tođevačkom katunu kod Muhameda Muslića i Munevera Šadinlije proveli smo sedam dana.

Prije nekoliko dana na Trebovoj je boravio i Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH koji je zaljubljenik planina i prirode. On je nekoliko sati proveo u društvu izletnika iz doline Sutjeske, te  uživao na prelijepoj planini koja je nebeski raj na zemlji jer za ljubitelje prirode, Trebova planina je raj.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Posebno je atraktivno Crno jezero koje krije pljegave ljepotice. Cijena lova pastrmke je 20 KM,  dnevna dozvola za lov pastrmke se može kupiti na  recepciji  hotele Mladost na Tjentištu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.