EkologijaNajnovije vijesti

Zaštita rijeke: Mještani Kruščice kod Viteza još uvijek dobijaju kaznene prijave, za prava se bore i u Sarajevu

Ovi uporni mještani više od mjesec dana organiziraju dežurstva i ne dozvoljavaju mašinama investitora da počnu radove, a danas su opet poručili kako će se do kraja boriti da svoju rijeku očuvaju netaknutom te su rekli da na ovoj lokaciji žele razvijati isključivo turističke sadržaje.

Jedan od mještana Kruščice Muris Dželilović je rekao kako im svaki dan dolaze policijski nalozi i tužbe, a dešavalo se čak i da kaznenu prijavu od 200 KM dobije osoba koja se nikad nije okupljala s ostalim mještanima, jer je na bolovanju.

“Jedini sam od građana mjesne zajednice Kruščica koji je osumnjičen. Stavili su mi na teret da sam prijetio investitoru da ću mašine dići u zrak, da sam prijetio smrću i iznuđivao novac te da sam vođa neformalne grupe građana”, rekao je Dželilović.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Ekrema Hurem je jedna od mještanki koja je napadnuta i, kako je rekla, bilo je to užasno iskustvo, napadali su ih, udarali po nogama i trgali odjeću s njih. Ona je zadobila modrice po rukama i još osjeća trnce u glavi koji su posljedica udaraca.

Mještani ističu kako ih dosad nije posjetio ni načelnik ni investitor.

Bilal Mehmed je rekao da je, dok je bio na mostu, prinudno priveden s još 23 žene. U pritvoru su zadržani dva sata, a kada su Bilala pitali zašto je bio na mostu tog jutra, on im je rekao: “Ja sam Kruščica i živim za tu rijeku”. Na njegovo pitanje zašto su ga priveli, kako kaže, nisu imali odgovor.

Svi prisutni su danas jasno dali do znanja da se neće predati i da će se do kraja boriti da spriječe izgradnju hidroelektrana.

Izvor: klix.ba

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.