Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Počela ispitivanja na Jablaničkom jezeru za izradu elaborata o ribljem fondu

Prirodno matematički fakultet Sarajevo u dogovoru sa JP Elektroprivreda BiH, zajedno sa članovima USR “Glavatica” iz Jablanice i kantonalnom poljoprivrednom inspekcijom, započeli su radove i aktivnosti za izradu elaborata po procjeni eventualnih posljedica promjene režima rada HE “Jablanica” na biološke elemente kvaliteta vode i ihtiopopulaciju Jablaničkog jezera.

Admir Šehić, sekretar USR ‘Glavatica’ kazao je za Fenu kako se te radnje realiziraju na osnovu prevelikog ispuštanja Jablaničkog jezera u periodu januar – februar 2017. godine.

“Ispitivanja će se raditi elektroagregatom i ribolovnim mrežama, a kao početno stanje uzeti će se riblji fond koji je nađen na istim mjestima 2016. godine, kada smo radili reviziju ribarske osnove. Također, u obzir će se uzeti i nivo jezera s obzirom da je sada jezero dosta niže nego što je bilo kada se radilo prethodne godine, a to će stručnjaci preračunati, kako bi se dobilo stvarno stanje da li je i u kojoj mjeri bilo štete po riblji fond. Ova aktivnost završiti će sutra, a početkom sljedeće sedmice nastavlja se realizacija redovnog poribljavanja Jablaničkog jezera, kada će na Jablaničkom jezeru biti poribljeno 22.000 komada ribe šaran težine od 250 grama, 500 grama i kilogram po komadu”, kazao je Šehić.

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.