Crna Gora: Usvojen Akcioni plan o suzbijanju krivolova

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore usvojilo je Akcioni plan o suzbijanju krivolova i upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata i opreme u svrhu ulova ribe. Tim povodom gost Radija Cetinje bio je član radne grupe za izradu plana Alek Vuković.

U pitanju je, prema riječima Vukovića, prvi zvanični dokument u koji je ušlo preko devedeset odsto sugestija i prijedloga od strane ribolovaca, podržavalaca projekta “Stop krivolovu“.

To je ono što obećava i daje potvrdu našem radu. U narednom periodu biće formiran poseban policijski tim za suzbijanje krivolova, koji će se baviti tim problemom, a čime će se izbjeći mogućnost da kao u nekim ranijim slučajevima dođe do odliva informacija zbog kojih su propale mnoge akcije hapšenja dinamitaša i krivolovaca – kazao je Vuković.

On je naglasio da je ključni momenat u čitavom projektu to što se uključilo i tužilaštvo, na taj način što se kroz dogovor došlo do zaključka da se moraju pooštriti kaznene mjere, jer je postojeća kaznena politika skoro pa stimulativna za krivolovce.

Pročitajte i:   Održano posljednje kolo Premijer lige BiH u lovu grabljivica umjetnim mamcima sa obale (SPIN) za 2023. godinu

Kaznena politika će vrlo brzo biti jako pooštrena tako da će višestruko premašivati potencijalni ulov onih koji se bave krivolovom i mislim da će to uticati na suzbijanje krivolova, jer ništa nijesmo uradili ako te priče ne dobiju epilog na sudu – istakao je Vuković.

Akcija ”Stop krivolovu” pokrenuta je prije šest mjeseci, kada su se sportski ribolovci udružili tražeći od države da spriječi izlov ribe dinamitom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.