Iz svijetaNajnovije vijestiVideo

Morski ulov koji je šokirao svijet, odmah su se pojavile razne teorije… (Video)

Kada je strastveni japanski ribolovac Hiroshi Hirasaka na svoj Twitter profil postavio fotografiju ulovljene zastrašujuće ribetine, šokirao je iz razumljivih razloga ne samo zaljubljenike u ribolov, nego i skoro sve svjetske medije.

Hirasaka je naime kod otoka Hokkaida izvukao pacifičku verziju atlantske vukoribe (Anarhichas orientalis), što je vrlo rijedak ulov među tamošnjim ribolovcima. Međutim, jedan drugi podatak zvuči gotovo nevjerojatno – dosada se smatralo kako vukoriba maksimalno doseže 112 cm, ali je ova imala skoro dva metra! No, sumnje nema – službeno je i potvrđeno kako se radi o divovskoj vukoribi, vjerojatno najvećem ikada uhvaćenom primjerku.

Glave ove ribe o kojoj i stručnjaci još uvijek ne znaju mnogo, čini petinu njezinog tijela, dok bi u velika usta mogla stati i mala beba. No, vukoriba strašnog izgleda zapravo je bezopasno biće – živi u dubinama do 100 m i hrani se rakovima, puževima, školjkama, ježevima, morskim zvijezdama…

Hirasaka je postao poznat i kao autor knjige Exotic Fish Species: I Caught, Judged and Tried Eating (Egzotične riblje vrste: ulovio sam, presudio i pokušao jesti). Valja kazati kako su se nakon ovako neobičnog ulova pojavile i teorije da je na rast ove vukoribe možda utjecala i radijacija koja se u akvatoriju Japana pojavila nakon katastrofe u atomskoj centrali u Fukushimi 2011. godine.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.