EkologijaNajnovije vijesti

Akcije zimskih popisa i prebrojavanja ptica

Tokom januara 2018. godine udruženja „Naše ptice“ iz Sarajeva i „Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta“ iz Banjaluke u saradnji sa drugim udruženjima i pojedincima vrše zimsko brojanje sova (malih ušara, Asio otus) i zimsko brojanje ptica močvarica.

Prebrojavanje sova vršiće se uglavnom po Posavini u okolini naseljenih mjesta, s obzirom da se zimska jata malih ušara zadržavaju većinom na drveću zelenih površina, parkova, drvoreda, školskih dvorišta i sl. Kod ove vrste javlja se poseban fenomen udruživanja jedinki od novembra do marta kako bi na nekim stablima oko ljudskih naselja zaklonjene od niskih temperatura zajedno prezimile do proljeća. Tokom zimovanja sove se intenzivno hrane mnogobrojnim glodarima u blizini ljudskih naselja i po poljoprivrednim površinama zbog čega su izuzetno korisne. U tom periodu najlakše je utvrditi njihovu brojnost, jer su skocentrisane na određenim mjestima uz naselja.

rojanje ptica močvarica poznatije je pod nazivom IWC. Na rijekama, kanalima, jezerima, močvarama broje se patke, labudovi, čaplje, gnjurci, kormorani, liske i dr. vodene ptice. Januar je najpogodniji za brojanje močvarica, jer je on najhladniji mjesec u godini, pa se smatra da su do tada sve ptice već na svojim zimovalištima, najmanje se kreću i da su na tim mjestima njihove koncentracije najveće.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Cilj obje ove akcije jeste bolje poznavanje ovih grupa ptica i svakako lakše planiranje i sprovođenje mjera zaštite. Radi se o dvije najugroženije grupe divljih ptica, a to su grabljivice i ptice vodenih staništa. Obje grupe su ugrožene nestankom staništa i zimovališta, krivolovom, zagađenjem i trovanjem, pa su za ublažavanje ovih negativnih uticaja i očuvanje vrsta neophodne mjere zaštite i praćenja. Podaci koje prikupimo značajni su i za zaštitu zdravlja ljudi zbog skorašnje pojave mišje groznice u Posavini i analize sadržaja ishrane sova koje se hrane glodarima, kao i poznavanja pravaca kretanja i zimovanja ptica močvarica koje su često meta krivolovaca.

Pozivamo sve građane da daju svoj doprinos tako što će nam javiti položaj zimujućih jata malih ušara ukoliko imaju informacije kao i sve informacije o krivolovu ovih vrsta.

Kontakt podaci su: naseptice@hotmail.com i dizb.banjaluka@gmail.com ili na naše Facebook stranice, kao i na brojeve telefona 065/331-653 i 065/441-498

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.