EkologijaNajnovije vijesti

Učenici s područja šest općina realiziraju projekt zaštite rijeke Spreče

Učenici osam škola s područja šest općina sjeveroistočne Bosne sudjelovat će u izradi pilot projekta pod nazivom „Dobre vodne komšije II“, čiji je cilj zaštita i poboljšanje kvaliteta vode rijeke Spreče.

U Lukavcu je održan sastanak koordinacionog odbora s predstavnicima škola koje sudjeluju u realizaciji projekta, te Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, koji je inicijator i realizator projekta.

– Projekt zaštite rijeke Spreče vrijedan je 100.000 eura, a sredstva će obezbijediti njemačka fondacija „Robert Bosch Stiftung“, s tim što ukupni budžet kojim će raspolagati škole angažovane na izradi pilot projekta iznosi 20.000 eura. Cilj je da se kroz zajednički rad na zaštiti i poboljšanju kvaliteta vode rijeke Spreče uspostavi bolja saradnju između učenika, roditelja, nastavnika, menadžmenta osam škola i predstavnika šest općina koje se nalaze u slivu rijeke Spreče – izjavila je za Fenu Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

U realiziranje projekta uključene su osnovne škole ”Jovan Dučić” iz Papraće kod, Šekovića, ”Aleksa Šantić” iz Osmaka, ”Memići” iz Kalesije, ”Orahovica” Gračanica, ”Klokotnica” Doboj Istok, „Sveti Sava“ iz Kakmuža  i „Vuk Karadžić” Petrovo.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

– Za 40 učenika i osam nastavnika, koji ispolje najveći angažman, bit će organiziran Eko kamp „Dobre vodne komšije“. Ujedno, želimo projektom promovirati turističke potencijale ovog područja, pa će u tom sklopu biti obilježen i uređen prvi dio „Staze dobrih vodnih komšija“, te izrađen turistički vodič. Staza će obuhvatiti važne prirodne, historijske i kulturne potencijale iz oba entiteta. Bit će definiran i Dan rijeke Spreče koji će se obilježavati u svim školama i općinama ovog dijela BiH – naglasila je Agić.

Projekt će trajati do kraja ove godine, a u tom vremenu planirano je i povezivanje lokalnih zajednica radi bolje zaštite rijeke Spreče.

Izvor: RTV Slon

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.