EkologijaNajnovije vijesti

Radionica o ocjenjivanju strateških procjena uticaja na životnu sredinu

Centar za životnu sredinu i LIR Evolution su u Banjaluci 3-4. aprila 2018. godine održali radionicu o ocjenjivanju strateških procjena uticaja na životnu sredinu planova i programa. Radionici je prisustvovalo petnaest učesnika, koji su uspješno primjenili metodu ocjenjivanja i pripreme komentara na izvještaje o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

Predavač Viktor Bjelić je podijelio svoje znanje i iskustvo sa učesnicima ove radionice, predstavnicima udruženja i institucija.

“Predstavnici udruženja i institucija koji su učestvovali u ovoj vježbi navode da su stekli nova znanja te da su im iskustva Centra za životnu sredinu značajna za njihov budući rad. Cilj radionice je bio povećati broj pojedinaca iz udruženja i institucija koji na kvalitetan i analitičan način mogu dati argumentovane komentare i primjedbe na strateške procjene uticaja na životnu sredinu planova i programa u Bosni i Hercegovini” – rekao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Strateške procjene uticaja su obavezujuće za prostorno-plansku dokumentaciju, programe, strategije i zakone koji mogu imati uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Kao primjer za vježbu je korišten Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni na životnu sredinu koja je rađena za Nacrt zoning plana područja posebne namjene „Janjske otoke“ (po skraćenom postupku). Učesnici su 4. aprila, nakon radionice, imali priliku da posjete područje Janjskih otoka te da se uvjere u prirodne vrijednosti koje će svakako biti pod uticajem ovog prostorno-planskog dokumenta i njegove realizacije.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Radionica je organizovana uz finansijsku podršku Heinrich Boll fondacije i Evropske unije kroz projekat Co-Seed.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.