EkologijaNajnovije vijesti

Strašni prizori smeća u Drinskom jezeru kod Višegrada, ljubitelji prirode ogorčeni

Zastrašujući prizori plutajućeg otpada na Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad uvijek iznova šokiraju javnost, iako nije novina da se na ovom mjestu, posebno u vrijeme većih padavina i nabujalih voda stvore prava ostrva otpada različitih vrsta.
Gomile smeća, od plastike, boca, kabastih i drugih predmeta, stigle su Limom iz Crne Gore te iz Goražda i Foče. Najvjerovatnije je rijeka sa svojih obala “pokupila” otpad nataložen na divljim deponijama koje su napravljene duž obala Drine u svim mjestima uzvodno, ali stižu u rijeku i putem njenih pritoka. Ljudski nemar i potpuna ekološka neosvještenost, jednu od najljepših evropskih rijeka pretvorili su u veliku deponiju smeća.

Ljubitelji Drine, ribari koji najviše vremena provode na obali jezera i rijeka ne kriju razočarenje.Više puta su ukazivali na problem plutajućeg otpada koji kvari sliku kompletnog područja, a sem toga predstavlja i izvor zaraze pa stanovnici strahuju i od mogućih epidemija. Godinama se ogromne količine smeća iz okolnih gradova talože u koritu rijeke.

“Plivaju kante, benzin i kojekakva ulje, mrlje vidite po površini, to ljeti najviše smeta svima nama. Ima dana kada je kompletan ovaj prostor zatvoren od smeća, kad se ne može birati kvadrat vode da možemo plovak zabaciti. A ovdje bude oko pet hiljada upisanih ribolovaca, da ne govorim da ih sigurno ima neupisanih isto toliko. Pored njih dođe toliko turista i zamislite kad vide ovo. To je na potezu od Višegrada do Međeđe, gdje je Hidroelektrana postavila lančanicu. Moje je mišljenje da bi se češće moralo čistiti, ali to se ne čini”, kaže za Klix.ba jedan od ribolovaca koji je svakodnevno na jezeru.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Bilal Memišević, predsjednik SO Višegrad podsjeća da je Skupština na ovu temu raspravljala još prije nekoliko godina te da je glavni partner u razgovorima bila HE Višegrad. I tada se tražilo rješenje za zbrinjavanje plutajućeg otpada koji u Drinu dolazi iz drugih gradova, a postavljanje lančanika bilo je pozitivna stvar.

“Prilikom jesenjih i proljetnih poplava smeće dolazi iz drugih gradova u Drinu, do brane i prolazilo je branu i postajalo isključivo problem općine Višegrad. Lančanik koji je postavljen zaustavlja lako smeće koje pluta vodom na nekoliko stotina metara prije hidroelektrane, uglavnom na lokaciji Holujaka ili Nezuka. HE Višegrad je preuzela obavezu da na sedmičnom nivou sve što dođe do lančanika pokupi, deponuje, reciklira ili šta već uradi i oni to čine. Međutim u zadnjih deset do 15 dana vode su donijele ogromne količine smeća do lančanika, a nivo vode je u zadnjih 15 do 20 dana porastao tako da nisu radili na čišćenju, ali vjerujem da će čim to vremenski uslovi dozvole raditi taj posao. Hidroelektrana Višegrad je prava adresa jer gazduje i lančanikom i tim dijelom. Problem naših rijeka generalno su divlje deponije i da nema ovog lančanika to smeće bi samo išlo ukrug jer bi ga brana propuštala”, pojašnjava Memišević.

Rijeke smeća nažalost problem su sa kojim se u pribalju Drine moraju ozbiljnije pozabaviti, jer bi u suprotnom moglo doći do prave ekološke katastrofe, upozoravaju ljubitelji prirode.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

“Prelijepo je ovdje, i zato je interes svih nas da se ovo ne dešava. Vjerujte da ljeti čamci nekad ne mogu da se kreću od smeća, to traje 15 godina. Dug je to period. Bunili su se ljudi, slikavali, slali, ali ništa se nije promijenilo. Ovdje niko ni sa kim neće da se zamjera. K'o i svugdje, najviše politike ima. Neće da se diraju. Oni se svi ograđuju, kao čistimo koliko možemo, ali vjerujte da to nije dovoljno. Ima raznih rješenja da se to uradi, postoje brodovi koji kupe smeće. Pa ovo bi se moglo za mjesec sve očistiti da bude ‘kao suza’. I kamion nov su kupili, da se odmah očisti, ali neće da čiste non stop. A ljudi koji bacaju svo ovo smeće, oni su posebna priča, oni ne misle dobro ni sebi a kamoli kome drugom. Priča se da bi mogla neka fabrika plastike navodno da se otvori, možda bi i to bilo rješenje. Šta god da je, mora se nešto učiniti. Ja apelujem na sve ljude da ovo ne činimo sami sebi”, dodaje razočarani ribar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.