EkologijaNajnovije vijesti

Otrov iz Spreče dospio u Bosnu – prijeti li ekološka katastrofa i Savi?

Otrovna materija koja se, nakon pucanja nasipa, izlila u rijeku Spreču iz taložnika fabrike Sisecam soda u Lukavcu stigla je rijeke Bosne i ide prema Savi.  Do incidentnog ispuštanja bazične tečnosti (pH 12) iz taložnika “Bijelo more” kompanije Sisecam soda Lukavac u rieku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište došlo je u petak, 27. aprila.

– Ne možemo baratati informacijama hoće li napraviti problem širem stanovništvu u BiH i Hrvatskoj, ali sigurno je da se radi o ekološkoj katastrofi s kakvom se BiH dosad nije susretala. Već se počeo širiti smrad ribe koja je uginula u dodiru s otrovnom materijom, a ugroženi su i životi ljudi ako budu pili vodu iz bunara u blizini rijeke. Također, imamo zemljišta uz rijeku koja neće biti iskoristiva za poljoprivrednu proizvodnju – govori za Večernji list sagovornik iz Uprave civilne zaštite u BiH koji se upoznao sa situacijom izlijevanja otrovnih materija u rijeku Spreču, iz tvornice Sisecam Soda u Lukavcu.

Smanjila se pH vrijednost 

Država koju hvale kao jednu od najbogatijih vodom mogla bi zbog vlastitog nemara, kao što je uništila mnoge resurse, uništiti i ovaj.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Glavni vodni federalni inspektor Mirsad Smailagić izjavio je da se pH vrijednost s 12, smanjila na 10, ali da je i dalje koncentracija tekućine koja se našla u rijeci opasna i život u njoj nije moguć.

– Od Lukavca nizvodno prema Doboju ribe su uginule, možda su se spasile manje količine bježeći pred tekućinom. Obavijestili smo lokalno stanovništvo da vodu iz Spreče ne upotrebljavaju ni u kakve svrhe, ali ni vodu iz bunara – istaknuo je inspektor Smailagić.

Ekologinja Maja Čolović-Daul kaže kako je sastav izlivene tvari većinom kalcijev karbonat i natrijev karbonat te neki natrijevi floridi.

– Znači, nisu supstancije opasne za okoliš u smislu kontaminacije tla. Ono što je problematično jest što se mijenja pH vrijednost, odnosno neutralnost, zemljišta i to je negativno za biljke – objašnjava Čolović-Daul.

Kolika je tačno prijetnja ako se otrov iz rijeke Bosne ulije u Savu i time u Hrvatsku, ne zna se.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.